Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Var det bakgrunden till Ecce Homo?

På väg hem från Sundsvall blev det en sen middag i Övik. Jag bläddrade i en tidningsdel som låg på bordet och fick syn på en artikel om Elisabeth Ohlson Wallin. Hon är fotografen som låg bakom Ecce Homo där Jesus framställdes i speciella homosexuella miljöer och i bilder som sårat många djupt. Reaktionerna har tagit sig väldigt olika uttryck, jag försvarar inte alla.

I artikeln fanns en hänvisning till en löpsedel från 80-talet som skulle vara orsaken till att hon gjorde utställningen som sårat så många kristna och muslimer. De sistnämnda ser ju Jesus som profet, om inte som Guds Son, försonare och syndfri ställföreträdare.

’Bra att de får aids!’ skrev Expressen den gången på en gravt lögnaktig löpsedel som enligt ÖA:s uppgift sedan kom att trigga EOW till fotoserien Ecce Homo.

Jag kände den präst som enligt Expressens löpsedel skulle ha sagt detta. Var och en som känner honom, kristen eller inte och oavsett sexuell läggning vet att han aldrig någonsin skulle ha yttrat några ord som kom i närheten av detta.

Minns jag rätt så hade journalisten den gången frågat honom vad han skulle säga om någon av hans egna söner skulle bli homosexuell och få aids. Den troende mannen hade då svarat att det finns något som är värre än att få aids och det är att ’gå förlorad’.
Han visste inte hur tidningen fått ihop löpsedeln utifrån detta. Det som stod på den fanns inte med i tidningen heller om jag minns rätt.

Mannen var flerbarnsfar och löpsedeln gav dem en svår tid. Barnen drabbades också av reaktionerna och det var tungt och oroligt när det kom brev med avföring och blodpåsar som skulle vara hivsmittade. Allt som ett resultat av av en av Expressens mer lögnaktiga löpsedlar.

Ska alltså Ecce Homo ha kommit till på grund av samma löp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.