Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dubbelsidiga osanningar om Förintelsen

Nyäten och middagssoven öppnade jag e-posten och fann en del matnyttigt, lite skräp och så ett mail vars innehåll såg viktigt ut.
Det var ett bildspel om förintelsen.

Det inleddes med hur general Eisenhower bestämde att allt i lägren skulle fotograferas noga eftersom det förr eller senare skulle komma någon ’idiot’ som skulle påstå att förintelselägren aldrig funnits. Att utrotningen av judar och andra misshagliga aldrig ägt rum. Det var framsynt.

Det som tas upp i bildspelet är ett problem. Av hänsyn till ’nya folkgrupper’ och kanske på grund av en stark allmän kantring i folkopinionen till judarnas nackdel, devalveras förintelsen – ett industriellt utrotande av människor på grund av ras – allt eftersom.

Men bildspelet vidarebefordrar en osanning som alltför ensidigt kastar det här på muslimerna och som i längden underlättar för alla slags antisemiter. Man påstår nämligen att förintelsen skulle ha strukits från läroplanen i Storbritannien för att man inte ska hamna i konflikt med muslimerna.
Detta är inte sant. Det finns skolor där man tonat ned denna viktiga sak, kanske för att inte stöta sig stora muslimska grupper. I minst en skola hade man verkligen slutat tala om den. Men inte i Storbritanniens hela skolsystem.
(Läget i Storbritannien kan i.o.f.s. kännas lite darrigt när deras ärkebiskop tidigare i år förespråkadet att sharialagar skulle införas för den muslimska befolkningen. Vad jag minns ville han inte ha med stenandet, stympandet och ’attityden mot kvinnor’.)

Något av nedtoning av förintelsen mötte vi förresten också i Auschwitz när vi var där med Mariaskolans högstadium härom året. Tyvärr fick vi en guide som tydligen såg som sin uppgift att ideligen och betonat påstå att lägret byggdes för polacker, inte för judar. Intrycket av utrotningslägret förminskades något av att det hela mest presenterades som kylig matematik. Besöket blev inte värdelöst för det, guidens hantering gav på sitt sätt i stället ytterligare en dimension.

Tar man till lögner, felaktigheter och överdrifter för att stärka sin sak blir vinsterna kortsiktiga och i längden tappar man mark. Jag kommer inte att sända bildspelet vidare, trots huvudbudskapet är sant och bildinnehållet griper och berör.

DN-artikel om saken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.