Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bli av med lärarna

Centern och kd vill ge eleverna rätt att överklaga slutbetygen. Det ska rimligtvis göras i juni då, innan intagningen till gymnasiet ska slutföras? Det blir spännande somrar.

Har man inte jagat lärarna klart snart? Eller är det här ett sätt att klara övertaligheten i skolan? Förslagställarna hoppas helt enkelt att tillräckligt många säger upp sig alldeles frivilligt?
Problemet är att man lär ha lite koll på vilka som säger upp sig. Det skulle kunna bli en del av de mest kompetenta.

Nu tycker jag det räcker med opportunism.

8 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    Jag blir lite nyfiken på vad förslaget anger för former för överklagandet. Var kan jag hitta informationen?

  2. JN

    Jag har inte sett de former man tänkt sig i de här förslagen. Därav mitt frågetecken där i början. När förslaget diskuterats förr har det talats om att det måste ske innan t.ex. gymnasieplatserna ska fördelas.
    De somrar man ska ägna sig åt att diskutera t.ex. muntlig förmåga och klassrumsdelaktighet med en förälder som inte varit närvarande under året – de kan bli ganska molniga för mången lärare.

  3. K-G Sjöström

    Något så fullständigt idiotiskt. Bättre kan jag inte uttrycka mig och det kanske beroende på att jag i mina år befinner mig så enormt ”långt2 från skolans värd. Jag har inte ens barnbarn i skolan än.

    Överklaga den bedömning av eleven som jag tror mig förstå att läraren ensam och/ eller i samråd med andra lärare enväldigt måste göra i form av betyg!

    Det måste finnas gränser för demokratiskt tänkande i det här sammanhanget. En helt annan och berättigad demokratisak sak är rätten att överklaga myndighetsbeslut. Lärarens ”betygsbeslut” är väl ändå inget beslut i kommunallagens mening, eller är det kanske ändå det?

  4. Oskar Lundmark

    Jag som elev vet att det redan går att ”överklaga” sina betyg, i princip så i alla fall. Du som elev har alltid rätt att veta vad du ligger på för nivå innan kursernas avslutas och du får ett slutgiltigt betyg i kursen, lärarna vet då också vad som fattas och vad som behöver kompliteras för att nå ett högre betyg i den kursen.

    Tror det är många elever som inte tar vara på kommunikationsmöjligheterna med lärarna som faktiskt finns, utan de blir istället förvånade över sina betyg i slutändan.

    Har man kontakt med läraren och koll på sitt betyg så behöver man aldrig överklaga.

  5. Jan

    Precis, men här handlar det om att överklaga slutbetyget. Det känns väldigt sent. Ofta är elev och lärare ganska överens och är man inte det kan man med kommunikation i tid få veta vad som krävs för att komma över ”nästa krön”.
    Med en rättighet att i efterhand överklaga betyget riskerar man i vissa (förmodligen få, men ändå) hamna i kinkiga lägen.
    Talade idag med en kommunal lärare som hamnat i en besvärlig situation med klart speciella ”efterhandskrav”.
    Hur skulle man som lärare hantera tio-femton överklaganden i mitten på juni? Eller om någon eller några satte det här i system?

  6. Jan

    Betygssättning är en form av myndighetsutövning. Trots detta menar jag att det finnas gränser för vad man kan utsätta lärarna för.
    Idag har man i regel betygskonferenser lärare emellan och så finns ett utvecklings- och kanske ett betygssamtal med eleven så att ingenting behöver komma som en överraskning.

  7. K-G Sjöström

    Man lär så länge man lever. Den sanningen gäller alltid. Nu har jag lärt mig något nytt, nämligen att betygssättning räknas som myndighetsutövning.

    När det nu är så att betygsättning är myndighetsutövning, är det alltså barn- och utbildningsnämnden som är den aktuella myndigheten. Nu undrar jag bara om nämnden har delegerat betygsättningsbeslutet till sina lärare. Så är det ju i andra fall, när tjänstemän fått rätten att besluta i sin nämnds ställe. Några förslag till betygsbeslut föreläggs i vart fall inte nämnden.

    Av detta följer, att tjänstemannens/lärarens beslut sedan skall delges nämnden ”i den ordning som nämnden bestämmer” heter det visst i kommunallagen.

    Hur står det till med detta i Vännäs, Jan? Och vad gäller för friskolorna? Vilken myndighet delger friskolans lärare sina betygsbeslut?

  8. Jan

    Jag har inte suttit i Barn och utbildningsnämnden, inte haft mycket med den att göra och inte heller kollat upp saken. Jag är ändå ganska säker på att betygssättningens mkt speciella myndighetsutövning ligger där den ligger, på skolan och lärarna, utan att rapporteras till nämnden mer än som statistik till olika mottagare.
    Friskolorna rapporterar inte betygen till någon nämnd men sänder dem till Umeåregionens intagningsenhet som nu ligger i Vindeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.