Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

VK går ut med helt felaktiga uppgifter

Jag är väldigt förvånad att ingen kommenterat det här tidigare.

I dagens artikel ’Olofsson toppar lönelistan’, om riksdagsledamöters och ministrars löner står ett rekorderligt fel. Den vanligtvis korrekte Owe Fredriksson skriver att Maud Olofsson tjänar 1 478 700 efter skatt. Jag ringde till honom och sa att det inte stämmer. Han var hur trevlig som helst och sa att han skulle kolla det och återkomma, vilket han gjorde, fortfarande lika trevlig. Uppgiften stämde, sa han. De summor VK gått ut med skulle vara efter skatt.

Jag tvekade och sa att riksdagsmännens bruttolöner är på drygt 50 000 av vilket de ska betala drygt hälften i skatt. Han sa att de nog hade så många sidoinkomster och avdrag att det blev kring 600 000 netto i alla fall.
Det tog sin tid att kolla det här och då hade Owe gått hem. Så jag tar det här istället.

De summor som VK har uppgett är den beskattningsbara inkomsten, före skatt. Det finns nästan inte avdrag som en riksdagsledamot kan göra. Inte med hänvisning till tjänsten i alla fall.
Maud ska betala dryga hälften av sin inkomst i skatt. Liksom Mona Sahlin som också får extra av sitt parti. Det skiljer alltså drygt 10 – 15 000 kronor i månaden efter skatt mellan damerna. Egentligen mindre, men Mona verkar ha mer avdrag. Konstigt att det mest bara skälls på den ena partiledaren, som dessutom är minister, eller?

Skulle Owe Fredrikssons och VK:s uppgifter vara riktiga skulle Maud tjäna nästan 4 miljoner brutto. Hon som är partiledare, vice statsminister och näringsminister skulle då tjäna nästan lika mycket i månaden som en brasiliansk damfotbollsspelare och SÅ kan vi väl ändå inte ha det!?

Man kan ha synpunkter på Monas och Mauds löneupplägg, men rätt ska vara rätt. Jag förväntar mig att VK:s felaktiga uppgift rättas så att det syns.
Skulle VK underblåsa ’klappjakten’ på riksdagsledamöter och ministrar genom att låta bli att korrigera felaktigheten, då bleve jag nog långtidssur på tidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.