Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Besök i varslens Vindeln

Paul Redstig
Undertecknad fick besöka Vindeln och Cranab i går tillsammans med moderaternas nye riksdagsman i Västerbotten, Ulf Grape. Han har en rätt gedigen industribakgrund och fattade bättre än jag det vi blev visade på det bitvis mycket högteknologiska Cranab.

Vi fick bl.a. träffa Fredrik Jonssom som är en av delägarna och en av fackordförandena och fick en bild av hur industrins konjunkturläge ser ut. Lika glädjande som det var att idag höra att ett Bolidenföretag fått ett uppdrag åt LKAB som förväntas ge arbete åt 100 man i tre år, lika roligt var det att höra att lilla Vimek hittills tuffar på som vanligt ungefär. Det handlar om en serie små gallringsmaskiner som nu tillverkas inom Cranabs hank och stör.

Annars var bilden inte ljus efter att, som Fredrik Jonsson sa, ’Någon drog ut proppen på en enda vecka’. Något som ger särskild svärta åt molnen över industrin är att det är likadant över hela världen, värre på många håll.
En annan sak som gör mig både undrande och nyfiken är uppgifterna om bankernas krav på fungerande företag som har körning, t.ex. på massasidan som fortfarande rullar på. Kraven på högre kontantinsats vid maskinköp gör att man helt enkelt inte har råd att handla. Det är bara en del av bilden, fler problem finns, men det känns väldigt onödigt att krisen ska fördjupas av detta. Att fungerande företag och världsledande tillverkningsföretag ska drabbas så av kreditåtstramningar och tvingas kämpa så för sin överlevnad. Fast produkterna behövs.
En delförklaring är förstås alla de tusentals miljarder som försvunnit ur världens finansiella system. Värdena finns helt enkelt inte längre. Då finns också mindre att låna ut.

Det är inte få som tappar sitt arbete på grund av kreditåtstramningen. Jag har inte sett alla ansikten på dem som nu mister sina jobb i Vindeln. De är många, kring 100. Kanske ett 15-tal bor i min kommun, men Vindeln drabbas förstås värst. Skulle lika stor andel människor få gå i Umeå skulle minst 1800 sägas upp.

Efter samtalet med företagets representanter kring Cranab och industrins situation dryftades lite andra saker ur ett lokalt perspektiv med Vindelmoderater. Det finns mycket att fundera på när det gäller en kommun i Vindelns situation. Samtalspunkterna var bl.a:

Vad kan en kommun i Vindelns situation göra själv?
Vad kan de mindre kommunerna i Västerbotten göra tillsammans?
Vad vill Vindelns moderater hälsa riksdag och regering?

De var ett bra och intressant samtal och Ulf Grape hade ett och annat med sig när han flög till Stockholm. En och annan tanke blev säkert kvar i Vindeln också.
Jag som visste minst lärde mig säkert mest och fick mest att tänka på.

Gud sig förbarme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.