Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det sväller!

Lokaltidningarna skriver idag om att skolan i Hällfors får kritik av Arbetsmiljöverket. Alla som känner till verksamheten vet att det är en liten överblickbar skola med god miljö. Den omfattas av samma gigantiska plankrav som 20-30 gånger större verksamheter som dessutom har ett skolkontor där man kan utföra viss del av den planproduktion som lagar och förordningar kräver. Tyvärr verkar inte Arbetsmiljöverket fästa mycket avseende vid själva arbetsmiljön vid sina inspektioner, men desto mer vid planer, policys och dokumentation.

Snart finns ingen tid kvar för kärnverksamhet vid mindre enheter. Vi får läsa lagtext, göra planer, policys, utföra uppföljningar, skriva handlingsplaner utifrån uppföljningarna och göra utvärderingar på heltid. I ett ständigt snurrande hjul.
Tänk vilken kvalitet man hade kunnat nå i verkligt arbete med eleverna om man minskade den här ’sken-produktionen’ med hälften eller mer.

Arbetsmiljöverket är inte heller direkt ensamma som skolors och andra verksamheters ’arbets-givare’ på byråkratins all mer expansiva område.
Detta kan bli vårt samhälles bleka död.

2 kommentarer

  1. Kommunalarbetaren

    Bra talat. Allmänheten skäller på administratörer som har krav på sig att skriva planer och policys i stort som smått. Dessutom delta i projekt på projekt som lyckligtvis många gånger leder till något bra. Men när ska administratören arbeta med de rutinuppgifter som servar folket?

  2. Jan N

    Alla verkar knäa under ökande byråkratikrav. Jag ser det både i den kommunala verksamheten och i den lilla skolverksamhet jag arbetar med till vardags.
    Jag ska pränta ner mer tankar i en senare bloggtext där jag bl.a. ska nämna något mycket positivt på området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.