Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Slut i dur

Jag var inte alldeles positiv till Arbetsmiljöverket i går. Det har varit ganska många artiklar om höstens inspektioner på fristående skolor och förskolor. Ofta med syrliga rubriker som tidningarna brukar ha när det är ’fria’ verksamheter.

Idag känns det väldigt mycket bättre. Jag har fått träffa en mycket sympatisk inspektör som både hade synpunkter på hur tidningarna tolkat och blåst upp deras inspektionsresultat på fristående verksamheter och som var aningen upprörd över ’andra’ som kommer och inspekterar och utger sig för att ha närmast samma myndighet som Arbetsmiljöverket. Besöket gladde mig.

Glad över regeringen blev jag också. De har ålagt Arbetsmiljöverket att minska arbetsmiljöarbetets arbetsbelastning med 25%, så de har hittills plockat bort en av de tyngsta delarna. I alla fall tyngst för industrin.
Man räknar med att en arbetsgivare med över 10 anställda behöver lägga en halvtid på allt som har med arbetsmiljöarbetet att göra, om man ska fullgöra allt. Det är inte rimligt. Arbetsmiljöverket är inte ensamt om att ha krav på planer, policys och systematiskt arbete med ’levande’ dokument.

Det går väl an för de länder och kulturer där man inte tar det så blodigt med vad som står i lagar och förordningar. Jag är glad att vi har en hyfsad plikttrogenhet i Sverige, men här gör byråkratin, allt arbete med ’sekundärsakerna’ att allt färre vill ha uppgifterna där man blir ansvarig för allt elände.
De tillfällen då jag själv känner att jag vill byta arbete är oftast när man brottas med ’kringregler’, statistik och diverse kontrollfunktioner. Jag tror att våra verksamheter, stora som små, blir allt mindre effektiva på grund av vårt ’planraseri’.
Jag är också rädd för att vi blir ett oärligare folk när vi vänjer oss vid att skriva mängder med planer vi inte kan eller hinner uppfylla.

Gladast blev jag för inspektionsresultatet och för den mycket positiva och konstruktiva hållningen från inspektören. Vi fick också tips hur vi kunde rationalisera arbetet och var vi kanske tagit i väl mycket.
Det kändes roligt efteråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.