Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Julafton på ett äldreboende i Västerbotten

I går fick jag höra något som gjorde mig glad. En undersköterska (tror jag) i Västerbottens inre och ädlare delar läser ibland min blogg. Dagarna innan jul läste hon och fick då syn på julevangeliet som jag hade kopierat in den 23:e. Hon skrev ut texten och läste Lukas 2:1-20 på äldreboendet på julaftonskvällen.

Där finns flera av dessa ’framtidens ungdomar’ som kanske levt med Bibelns Jesus hela livet, men sällan får höra något om honom idag. Man har har i regel svårt att läsa något själva längre och ’stimulansen’ blir kanske ofta en radio eller TV som står på. Kanske med personalens val av program, inte de äldres.
(Jag minns någon gång när jag kom till ett äldreboende där några sommavikarier spelade hip-hop på generös volym för några gamlingar som såg plågade och tillknäppta ut. Det var lite Guantanamo över det hela.)

Det sägs att det ’blev väldigt lyckat’ där på julafton. Det var kanske ett tag sedan julevangeliet blev läst. Alla gamla vill inte höra om Jesus, men oftast rätt många från de generationerna. Att göra de gamla glada, det måste vara en stor del av kvaliteten i äldreomsorgen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.