Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Några rebelliska råd tilll frk Lotten

Med din text rök föresatsen om ett hyfsat tidig sänggående. Inte som någon sorts tvång, men för att den väckte en obetvinglig lust att skriva….

Fröken, jag kan medge att jag anar vissa svårigheter för ditt inträde på den politiska arenan, men ändå fler saker som talar för saken.

Två svårigheter är att du fortfarande kanske är Något för sugen på att vara rebell och skulle kunna vara Liite för snabb med dina blixtsnabba, kraftfulla och sylvassa kommentarer. Det kan ju få till följd att du lite för tidigt och vid fel tillfällen säger saker som får ’de där politikerna’ – som du ännu ser som en bunt – att göra det där du sa.
Det gäller att vänta litegrann, att hinna lyssna in både de tankar som finns och de som saknas, hinna få en aning om helheten och så hinna inse att flera andra redan uppfunnit hjulet. Flera tankar har faktiskt redan tänkts, stötts, blötts, förkastats eller förts vidare, hur segt det än kan se ut.

När det är sagt tror jag att både din analysförmåga, handlingskraft, vilja, kraftfullhet, snabbtänkthet, verbala och skriftliga förmåga kunde komma någon del av vårt (inlands)samhälle och väldigt många medmänniskor till nytta.
Med lite tålamod kunde jag tänka att det nästan kunde gå dig som Emil i Lönneberga, en annan lite rebellisk figur som hamnade i politiken efter ett antal språngmarscher och trägubbar.

Ett gott litet råd är bara att du låter bli att engagera dig i skolpolitiken. Av samma anledning som man i regel ska passa sig för vårdpolitiken om man är sjuksköterska. (Kan komma tillbaka till vad jag menar med det när jag sänder över medlemskortet. *s*)

Något som absolut är med och kvalificerar dig för en politisk insats för din samtid är att du inte började när du var 16! Intet ont om dem som s.a.s. gått den långa vägen, men det får inte bli bara sådana. Sorterna måste i regel blandas ut lite. (Där rök möjligheterna till en politisk karriär för mig! De som ALLTID varit med har väldigt mycket att säga till om. *s*)
Allvarligt talat kan det kan vara en väldig fördel att du inte LÄRT dig vad du tycker, även om du inte kan själva det politiska hantverket by heart.

Här kan du ha en nytta av det rebelliska – du är redan en rätt färdig person, dig sätter man sig inte så lättsamt på. Du kommer sannolikt att kunna säga att kejsaren är naken, vilket han tyvärr är lite för ofta i politik, samhälle och skola. Du borde ha förutsättningar att tänka nytt på ett fruktbart sätt, när du lärt dig lite mer av grundförutsättningarna. Övat tålamodet lite till så du inte alltid måste stånga pannan blodig mot det du inte gillar. (Oj, kanske tur att jag är utom räckhåll för din raka höger nu. *s*) Samt ibland, vid vettiga tillfällen, säga att motståndaren faktiskt har rätt. Det kan vara uppfriskande, riktigt, brobyggande och förtroendeskapande. Politik får inte bara bli partitaktik, då är vi förlorade.

Jag tror också du har provat lite olika saker i livet, det är ännu ett plus. Skolbakgrunden är bra. Vanan att ha mött och vänt verkligt kaos där krafterna inte rör sig som i teorin blir säkert användbar. De som bara har akademisk bakgrund är ganska rökta.

Vad gäller partier så finns det inget, säger inget, parti vars program och tillämpningar du kommer att sympatisera med fullt ut. Jag anser att om man gör det så har man en hyfsad indikation på att man är en blek karbonkopia och helst ska låta bli att gå in och göra politiken mer urvattnad än den redan är på många håll. Försök istället ringa in några partier som du sympatiserar hyfsat med (vilket jag tror du redan gjort) och kolla upp om du även skulle kunna fungera i något av sammanhangen lokalt. Har du inte ringat in några partier SÅ TA REDA PÅ VAD PARTIERNA STÅR FÖR, INTE VAD ANDRA SÄGER ATT DE STÅR FÖR!

Ursäkta att jag blev högröstad, men politiskt är de flesta ännu tonåringar och traditionalister (tonåringar kan vara de mest konservativa av alla ibland, som du vet). Man låter sig alltför ofta fösas i hopar och låter omgivningen styra sina tyckanden och val och bedömningen av andra. Ett sorts svårutrotat fördomsfullt tvång vilar över folks politiska inställningar i Sverige. För många har inget hänt sen trettiotalet. Det har faktiskt både dött och uppstått en hel del sedan dess.

Som jag ser det är saken klar. Väljer du nu fel parti(er) tar jag tillbaka alltihop. *s*

När det gäller det religiösa så får jag börja med att lyckönska dig. När det gäller att bli kristen är det i alla fall en bra grundförutsättning om man inte är så religiöst lagd. Det är mest ett hinder. Mer om det en annan gång. *s*

4 kommentarer

 1. Isak

  Du bör inte skrämmas av Jans
  taktik. Det här är ett sätt för hon-
  om att pissa in sitt revir. Han har även i våra diskussitioner, försökt att påstå att han och sina medpo-
  litiker var dom som uppfann hjulet
  i politiska sammanhang.Som krist-
  ten så är han också part i målet.
  Enär han är rektor för Mariaskolan
  och Moderat i kommunfullmäktige
  Vännäs kommun. Han sitter sam-
  tidigt på många stolar. Och ståri
  kyrkan och har oinskränkt makt
  att amtidigt framföra sitt politiska
  budskap. När hade vi en sådan ordning i detta land.

 2. Jan N

  Isak, dina funderingar är outgrundliga.
  Tror förresten inte att frk Lotten är lättskrämd. *s*

  Du har vissa faktafel, jag sitter t.ex. inte i fullmäktige. Sen tror jag att mina texter ibland är behäftade med en viss humor som alla kanske inte uppfattar eller uppskattar.

  Jag vill dessutom säga att jag har goda vänner som tillhör alla i riksdagen representerade partier. Jag möter i olika uppgifter människor med helt olika ståndpunkter både politiskt och religiöst. Min förhoppning är att ingen vänsterpartist, ateist eller muslim som har sina barn på min skola någonsin ska känna att jag mött dem med missaktning.
  Jag tror att jag kan skilja sakerna åt. Den dag jag agerar politiskt som rektor eller predikant ska jag sluta i de uppgifterna och då tror jag att jag har insatta vänner som påminner mig om det.

 3. Helena

  Hej Jan!

  Jag har just börjat att läsa din blogg och måste säga att du är en fantastisk skribent och det är intressant att följa dina tankar och ordväxlingar (nu senast med frk Lotten :O)). Gott nytt år från Heléna

 4. Jan N

  Tackar så mycket, Heléna!
  Jag gillar att skriva och ser det främst som en avkoppling. Riktigt roligt blir det om man ibland får ett visst motstånd. *s*
  Gott nytt år på sig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.