Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Pendling

Omkring 1800 personer pendlar ut från Vännäs varje dag, omkring en tredjedel så många pendlar in. 200 av dem som pendlar ut från Vännäs gör det till andra kommuner än Umeå.

Totalt är det ca 10% som åker kollektivt. Ser man till dem som svarat på enkät om saken så är de fler, men alla har inte svarat.

Det finns förstås många anledningar till att det är så få kollektivåkare. Man kan bo långt från busshållplatsen, man kan arbeta udda och varierande tider eller i områden dit kollektivtrafik inte går i lämplig tid. Man behöver bilen i jobbet, kanske samåker, eller helt enkelt tar det bekvämaste alternativet.

Omkring 250 av ca 2500. Tänk om dubbelt så många ensampendlare kunde få hjälp och inspiration att hitta kollektiva alternativ. Minst 3000 bilmil på ett bräde. Varje dag.
Skulle 500 ensamåkare lämna bilen så talar vi om 6000 mil. Omkring en och en halv miljon mil per år. Sparade bara av Vännäsbor.

Här borde det finnas utrymme för initiativ och idéer. Förutom miljöaspekten – ju mer vi sparar, desto mer bromsar vi bränslepriserna.

2 kommentarer

  1. Gunnel

    Jag tänker på detta dagligen när jag sitter och kör Sörfors – Ersboda, men behöver tyvärr allt som oftast bilen i jobbet om dagarna.

    Hur går det förresten med bränslevadet? Vem vann?

  2. Jan N

    Samma här.

    Bränslevadet ja, hade tänkt skriva om det. Jag har övat på snålkörning och ligger normalt nu på sommarsiffror på vintern. Det blev inte tid till tävling med körskolläraren där innan jul, men det ska avgöras!
    20% blir tufft att komma ner. Skulle det gå blir jag nog ännu gladare än om jag vinner vadet. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.