Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Rättegång

Det blev en intensiv dag som hade med sig lite av varje. Både väntade och oväntade saker som gjorde att jag inte hann med en del som jag lovat slutföra. Inte i dag heller. Nåja, jag ska snart göra ett nytt försök. Jag har ganska nyligen kommit hem, men det blir en timmes arbete till.

Jag och några i personalen var idag på Tingsrätten med högstadiet. Man känner sig lite som en hyena när man kommer som åhörare till en domstolsförhandling. En ’kärande’ eller ’svarande’ kan känna stöd av några ’egna’ i den utsatta situationen. En skolklass längtar nog däremot ingen efter. Men det kan inte hjälpas. Rättegångar är normalt offentliga, djupast sett för rättssäkerhetens skull.

Vi har läst ’Lag och rätt’ och brukar som många andra skolor avsluta med en ’liverättegång’. En med advokat och åklagare.
Trots att domstolarna är nerlusade med arbete är det inte lätt att hitta lämpliga rättegångar. De ska inte vara för enkla och inte ta för lång tid. Vi fick vänta länge på vårt mål.

Jag försöker peppa mina elever att några av dem ska bli nämndemän vad det lider. Genom vilket parti det vara må. Det dräller inte av unga nämndemän.
Mariaskolans elever skötte sig i alla fall perfekt. Inget snack och inte en störning. Den åtalade kände nog bara av dem när de kom in.

Många reflektioner kom efteråt. Inget slår verkligheten när det handlar om att få undervisning att fastna. Jag undrar om inte en elev började fundera på att läsa juridik. Kanske delvis på grund av den unga kvinnliga domaren.

Ibland kan förebilderna ges oss i de kortaste möten.

4 kommentarer

  1. Isak

    I utbildningen för dina elever, så
    skulle ni på skolan kunna ordna
    en rättegång om Palestina-Israel
    konflikten. Med representanter från
    olika grupper FN, Rödakorset, Genevekonventionen med domare
    och advokater. Sen måste du lova
    att inte lägga dig i. Vore ett intres-
    sant experiment.

  2. Dan Oskarsson

    Sitter som nämndeman från Vindeln. Vårdnadstvist på vår agenda den dagen. Förstår att ni valde ett annat mål. Kan intyga att dina elever skötte sig bra. Rektorn likaså.

  3. Jan N

    Aha! Att jag inte såg dig?

    Ja, man får försöka välja. Vårdnadstvist hamnar lågt på listan av flera anledningar. Vissa relationsinriktade högstadietjejer kanske skulle engageras djupt, men man vet inte vilka sår som kan gömma sig hos andra.

    Brukar elever från Vindeln få göra domstolsbesök?

  4. Dan Oskarsson

    Hade just pudrat näsan då jag mötte er i jackinlämningen. Såg dig bara lite snett bakifrån, hann bara tänka att är det verkligen bloggrektorn innan jag kilade vidare. Det var först när jag läste din blogg som den sista pusselbiten föll på plats och jag förstod att det var ni som varit där. Samhällskunskap på högstadiet borde vara ett lämpligt sammanhang för att besöka Tingsrätten. Hur omfattande besöken från Vindeln är vet jag inte. Vi är den kommun i landet med lägst brottslighet så våra elever brukar vara väldigt sällan där iaf.. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.