Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gränslös kärlek

Triathlon vet du kanske vad det är? En omänsklig tävling, i regel med simning, cykling och löpning. Ironman på Hawaii är en sådan tävling som består av nästan fyra kilometer simning, 18 mil cykel och så en fullsize maraton på 4,2 mil som lämplig avslutning.

Jag fick just se en filmsnutt därifrån som var mycket speciell. Den rekommenderas.
Mannen som simmar/cyklar/löper är en 65-årig pensionerad överstelöjtnant som 1962 fick en son med en cp-skada. Läkarna tyckte då att man skulle lämna bort honom på institution, men det tyckte inte föräldrarna.

En dag frågade Rick sin far Dick Hoyt om han inte ville genomföra ett ’Ironman’ med honom. Pappan sa ja och började träna för uppgiften, trots sitt hjärtfel.
Se hur man gjorde det.

Förutom att ha tagit examen på Boston University arbetar sonen Rick nu på deras datorlaboratorium med att utveckla datorstöd för handikappade.
Jag är glad att han fick leva.

Här står det lite mer om dem, på engelska.

8 kommentarer

  1. Kalle S

    En fantastisk prestation och ett fint exempel på hur förälrars kärlek är tillräcklligt stark för att även innefatta kärleken till sitt handikappade barn.

    Filmen ger också oss ”gamlingar” ett ökat självförtroende – att klara detta och vara 65, det är inte illa det. Man måste förstås fråga sig hur allvarlig pappans ”heart condition” var.

  2. Mikael

    Det finns ett buskap till i filmen, inte bara föräldrars kärlek till sina barn, också budskapet om Guds kärlek till oss människor. Bara vi blir tillräcligt handikappade i oss själva och ger Gud chansen att bära oss, så gör han det av kärlek till oss, Gränslös kärlek.

  3. K-G Sjöström

    Du påminner mig om en för mig svår och livslång fråga, som varit föremål för mångas undran och lika mångas tvivel.

    Jag har så svårt att få det att gå ihop riktigt detta om vår allsmäktige Gud med sin ”gränslösa kärlek”. Jag tänker nu t.ex. på allt dödande i Gaza. Är det att tvivla på Gud den allsmäktige att inte förstå hur detta kan ha fått hända?

  4. Mikael

    Problemet med detta resonemang är att man inte räknar med syndens inneboedne fördärv och dess konsekvenser.
    Man tänker att man snarast kan kräva av Gud att han ska gripa in såsom man själv föreskriver honom.
    Vi skulle kunna säga med den botfärdige syndaren på korset ”vi lider vad våra synder förtjänat”. Gud lovar inte framgång på jorden, men han erbjuder frälsning från synden och dess eviga konsekvenser, åt alla dem som bekänner sin egen skuld i denna världens ondska. Gud vill ingen syndares eviga död utan att alla ska få tid att vända om till Jesus och bli frälsta. Att sedan Gud låter det onda drabba vissa mer och vissa mindre, det kan vi inte förstå och har heller ingen rätt att få svar på. Men allt sådant skulle få oss att vända om, innan det onda drabbar oss med död och evig förtappelse.

  5. Mikael

    Nä, nu är bollen din Jan, känner mig egentligen väldig liten när det blir fråga om så viktiga och allvarliga saker.

  6. Jan N

    Det är svåra frågor du tar upp K-G och som Mikael svarar på. Kanske för stora för att ta upp här.
    Allt som har med döden och lidandet att göra kom enligt Bibeln in genom syndafallet. Döden är en fiende som Jesus kom för att besegra och också besegrade.
    Efter att som enda människa avhållit sig från alla synder och varit god som Gud – ja varit Gud – säger Bibeln att han stod upp ur graven efter att ha tagit Guds straff för all synd. Dödens makt är bruten. Han vill att vi ska tro honom och dela uppståndelsen och himlen med honom.
    Bibeln säger t.ex. i Jesaja 9:2-7 (julepisteln) att allt vad krig heter ska ta slut. Men det kommer tydligen inte att ske förrän Jesus kommer tillbaka.
    I samma text står att Sonen som ska göra slut på allt detta onda och vill hjälpa oss igenom det heter ”Under”. I äldre översättningar stod det ”Underlig”. Båda namnen är passande.
    Jag talade med en mamma ikväll som hade gått igenom ett sånt fruktansvärt lidande förra året. Hon tror också på en god och allsmäktig Gud. Men varken jag eller hon kan förstå hans vägar i detaljerna.
    ”Lidandets problem” hör inte utan skäl till en av livets och teologins största gåtor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.