Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Huvudrätt och efterrätt

En knapp timmes stavgång, funderande och resonerande med sitt livs fru är inte dumt. Temperaturen var vänligt lagomvintrig och livet känns riktigt bra igen. Hjärnan är syresatt och kroppen en smula vitaliserad och behagligt trött.

Pensionerade medbloggaren Kalle kommenterade texten ’Aktivitet och vila’ och undrade om jag kunde förstå att han saknade känslan efter en arbetsvecka med helgen framför.
Jo, jag kan förstå. Jag brukar tänka på ledigheten som efterrätten. Att bara äta krokanglass eller till och med ’mullvad’ (en obeskrivligt god efterrätt man kan få på Åkernäs, Bjurholm) vore helt enkelt inte gott. Att däremot ibland få efterrätt strax efter en måltid bestående av mandelpotatis, älgstek med sås, gele och tunnbröd – det är kalas!

Livet ska ha en rytm bestående av aktivitet och vila, i lagom stora doser. Även barn och ungdomar älskar att göra nytta, fast många mammor och pappor kanske sällan får se det. Jag har en lärare på skolan som ofta sagt att han längtar efter skolan mot slutet av sommarlovet. Han längtar inte mindre efter lovet i slutet av terminen.
En frisk och normal människa lider och stressas av sysslolös arbetslöshet. En ungdom som glider bort i nätvärldens intigheter närmast på heltid blir ofta deprimerad. Arbete och vila är det vi är är skapta för ’under solen’.
En ofrivillig pensionär och arbetsmänniska med så mycket kapacitet och arbetslust som du, Kalle, behöver förstås också göra nytta.

Du kanske skulle starta ett företag? En enskild firma med F-skattsedel? Du skulle kunna ha en skrivbyrå och kanske inrikta dig på att hjälpa människor som har problem med kommunikation med diverse myndigheter. ’Skrivbyrån i Brån’, kan det vara något? Äldre människor skulle kanske ibland behöva någon som för deras skriftliga talan i olika saker. Det området kan du och brinner för.
Ibland kanske dina forna arbetskamrater skulle tvinga sina överordnade att lägga ut vissa arbetstoppar på dig istället. Du kanske skulle bli frilansare på VF eller VK? Skriv och erbjud några texter och kolla intresset. Du har ju kapaciteten.
Rätt fritt och egenstyrt arbete, kanske på halvtid. Sen fick du serva och glädja din Peggy på resten. Den enda faran är kanske att du skulle få för mycket att göra och bli alltför rik. Du får se till att ha några avdrag. Nästa dator köper firman. *s*

Som jag sagt tidigare har jag mina funderingar på hur du skulle kunna göra nytta för väldigt många människor på ett annat sätt. Jag är inte helt klar med funderandet, men det pågår fortfarande.

6 kommentarer

  1. Anonym!!!!

    Det finns inga pengar enligt kommunledningen för att anställa Kalle eller någon annan arbetskraft fast han/den skulle verkligen behövas!

  2. Kalle S

    Jag noterar tacksamt dina tips på hur jag skulle kunna fylla pensionärslivet med andra aktiviteter än som jag nu fyller – ja faktiskt – det med.

    Det där med att starta enskild firma har faktiskt min ene son rekommenderat redan för ett par år sedan.

    Av någon anledning drar mig för det. Kanske klagar jag i onödan över avsaknaden av arbete.

    Men nog har jag funderat av och till på att göra något mer aktivt för att erbjuda mina tjänster. Jag tror t.ex. att det finns en del människor, äldre som jag, som antingen står i begrepp att skaffa dator eller som redan har en men som stött på alltför måga problem för att riktigt ha nytta av den.

    Jag besitter en viss pedagogisk förmåga och är hyfsat allmänbildad på datorer och skulle nog därför kunna fungera ganska bra som hjälp åt dessa.

    Jag tänker t.ex. på alla dagens digitalkameror och folks oförmåga att själva i sin dator ta hand om de bilder de tagit.

  3. Jan N

    Det blir inte lättare ekonomiskt, men då måste man ju verkligen tänka kreativt. Om det inte finns möjlighet att anställa dem man behöver för att möta den ständigt ökande kravvågen, hur kan man göra då? Det måste arbetas långsiktigt för att sätta stopp för ”byråkratins tsunami”. Sedan är det väl en utmärkt idé att lägga ut vissa arbeten på en konsult som kan kapa arbetstoppar en vecka då och då. I alla fall om det handlar om vettiga ersättningsnivåer.
    Principen är rätt. Jag tycker man ska göra plats för detta i vårens svåra budgetarbete. Man måste vara rädd om den personal som finns.

  4. Jan N

    Den förra kommentaren var ett svar på ”Budget Vännäs”. Den skrevs innan ”Tack för omtanken” syntes här.

    Kalle, det blir kanske ”Kalles allfix” istället? Klart du kan driva det som ett hobbyföretag, men det blir lättare för firmor och kommun att anlita dig när du ”bolagiserat” dig.
    Med enskild firma behöver du inte ha annat namn än ditt eget, men det vore ju kul med något som sticker ut. Här är några mer eller mindre allvarliga förslag: ”Kommunakuten”, ”Skriv och skruv”, ”Skriv- och bildbyrån i Brån”, ”F:a Röda Stjärnan”, ”Kalles Allhjälp”, ”Kalles kommunikation”. ”DABIKO” (Dator, Bild och kommunikation)

    Ett tu tre får man kanske söka jobb hos dig!

  5. Kalle S

    Dina förslag på firmanamn får mig att le, ja nästan LOL, som chatande ungdomar kanske i stället skulle ha skrivit.

  6. Jan N

    Tur det, jag trodde att jag tog ut svängarna lite långt där med F:a Röda Stjärnan…*s*…
    Bara fantasin sätter gränser, jag ser fram emot en liten sparsmakad och kostnadseffektiv annonskampanj i ”Mitt i prick”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.