Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

27:e januari

Den 27:e januari 1945 befriades de som ännu inte förintats ur Auschwitz, tyskarnas industriella utrotningskomplex i Polen. Främst judar, men också polacker, zigenare, homosexuella och andra.
Detta datum är sedan 1999 en nationell minnesdag för förintelsen och andra folkmord. T.ex. det i Rwanda där 800 000 människor dödades under ca 100 dagar för 15 år sedan i ett försök att utrota en folkgrupp. Gå gärna in och titta på Levande historias hemsida.

När organisationer som Hamas och stora delar av deras västerländska ’stödtrupper’ förnekar eller börjar förminska förintelsens ofattliga faktum är det inte tid att låta minnena falla i glömska. När synagogorna återigen attackeras och t.o.m. företrädare för extrema katolska grupperingar börjar förneka förintelsen är det tvärtom tid att lyfta fram det värsta av alla folkmord, händelser som kan likna detta och skeenden som kan leda fram till utrotningsförsök.

Det finns skolor där man planerat att högtidlighålla minnet av förintelsen nu den 27:e, men beslutat att slopa det på grund av det sorgliga kriget i Gaza.
Jag tror det är oerhört oklokt om man gör så i en tid när judehatet, riktat mot ett folk som sådant, igen börjar jäsa över kloakbräddarna både till höger och vänster och där man absolut inte hade väntat det.

På tisdag är det den 27:e januari.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.