Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Den förste klockar’n i Sorsele

För ett par år sedan, när jag var riktigt färsk i politiken, skrev jag en motion om behovet av mer moderat fokus på Västerbottens inland. Jag la fram den till vårt länsförbund med Gunnar Åström i Storuman. Föga anade jag att det skulle komma att ha med sig mer för min del än lite småprovocerande skrivande och lite ryckande i diverse tåtar. Men det verkar bli mer och det känns roligt och inspirerande.

Det har fått vissa följder på hemmaplan också. Att min fru bl.a. har rötter i ’Näverlia’, Råstrand, Sorsele, visste jag förstås. Men när jag nu börjat fundera mer på nybyggarlandet och naturresursområdet så har hon idag släppt ut lite mer information. Hennes förfäder hör till dem som koloniserade inlandet. Bland annat härstammar hon från Hans Ersson, Sorseles förste klockare som levde mellan 1620 och 1667. Samt ’förstås’ Johan Philipsson-Hilduinen, född samma år och död 1695, Örträsks förste nybyggare. Det är många i Västerbotten som dras med en dutt av hans tjuriga gener.

Mitt livs pappa, Tore Nilsson, hade ett enormt släktforskarintresse – vi har förresten inte än bestämt vad vi ska göra av hans mycket speciella ’arkiv’. Universitetet vill ha det, det kanske blir så.
Till mitt livs nederlag hör att jag själv aldrig haft samma intresse. Pappa satt ofta med släktforskningen, när han inte arbetade med predikningar eller politiska saker. Just vad gäller släktforskningen kom jag kanske aldrig ut ur tonårens ’tvärs-emot-tid’. Således har jag ingen koll och dåligt minne för släktled och förgreningar. Det kan ha litegrann att göra med att jag är adopterad, jag vet inte.

Agneta ska plocka fram sin egen släktforskning. Hon har haft en sådan period innan jag kom in i bilden, rubbade cirklarna och omöjliggjorde tidskrävande fritidssysselsättningar. Det kanske visar sig att man via henne har kopplingar till fler delar av inlandet.

4 kommentarer

  1. Kalle S

    Så spännade det låter allt detta med släktforskning. Bara häromdagen stötte jag på en medbloggare, som erbjöd sig att göra en snabbkoll av släkten på min mors sida. Bara inom en timme återkom hon med en hel del. Imponerande för den som inte vet ett skvatt om släktforskning.

  2. Jan N

    Jag tror att det skulle kunna öppna sig en mycket intressant värld om man började med detta.
    Numera finns enorma verktyg på nätet. När pappa arbetade var det ofta manuellt arbete på olika arkiv som gällde. Han använde tusentals timmar till att sitta på t.ex. Riks- och Krigsarkivet och samla material. Hans pärmar är inte direkt totalsystematiserade, men det finns ofta mycket ”extramaterial” med. Ibland har han kanske inspirerats till en dikt av ett speciellt människoöde och då har han bifogat den.
    Var kom din mor ifrån?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.