Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lägg ut försvaret på entreprenad

Hej, kul att just du tittade in! Blev du orolig?

Man kan bli väldigt orolig när man ser resterna av vårt söndersmulade försvar krympa ihop ännu mer. Detta i en tid när USA sannolikt kan vara på väg ut ur Europa på sikt, Ryssland rustar, delvis förblindat av sin sårade självkänsla och oro för sina katastrofala födelsetal.

De svenskar, militärer eller andra ’intressanta’, som fortfarande får besök från ättlingarna till gamla KGB vet att det inte förändrats så mycket där borta.
Georgien, Ukraina och Baltikum är påminnelser om att Putin och det gamla KGB-gardet inte förändrats mycket och inte glömt förödmjukelsen från tidigt 1990-tal.

Finland har ett mer än dubbelt så starkt försvar för hälften av pengarna. De tillför nu nya medel, storleksordningen 8-9 % per år, för att hålla lite jämna steg med den ryska upprustningen i Östersjöregionen och möta kommande förändringar i balansen. Här tänker vi ta bort ytterligare en tredjedel till av försvaret och tydligen slopa flygförsvaret av antingen norra eller södra Sverige. Men generalerna verkar vi ska ha kvar.

Snart börjar Gazprom bygga om hamnen i Slite på Gotland, där vi inte har någon militär kvar, så att den kan ta emot stora ryska rollon-rolloff-fartyg. Främst för byggandet av gasledningen kan tänka. Gazprom är i stort sett ett rike i riket, med egna säkerhetsstyrkor, allt Putinkontrollerat förstås.
Det här är bara några exempel på det svenska försvarssammanbrottet och en aningslöshet som kan bli historisk. Är vi köpta, blinda, dumma eller bara aningslösa?

Lägg ut försvaret på entreprenad till Finland. Ge dem hälften av våra anslag med krav på att fördubbla Sveriges försvarskapacitet. Sverige är värt att bevara.

5 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Dina fyra sista meningar bör huggas in i sten. Vi håller på att upprepa försvarsförintelsen från sent 1920-tal till 1939. Historien brukar upprepa sig om man inte tar lärdom av den.

  2. Gert Mattsson

    Var har alla ”gamla” moderater tagit vägen? Nya moderaterna går helt på tvärs mot de gamla värderingarna. Utplåning av försvaret, klimatflum istället för tillväxt stopp för kärnkraften. Stoppa utvecklingen mot ett Socialmiljöcenterparti

  3. Isak

    Alliansen har ju Folkpartiet och Jan
    Björklund. Dessutom så finns ju
    FRA lagen. Med signalspaning så har ”Ryssen” inte en chans. Vi har
    ju även kvar U-båtsbekämpnings-
    enheten i Hårsfjärden. Så det finns
    ingen anledning till oro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.