Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ofattligt

På Mariaskolan har vi kommit ihåg förintelsen idag. Det blev två omgångar, men på fredag tar vi tid av historia och samhällskunskap så vi kan släppa loss mer frågor och samtal.

Några jämförelser som togs för att på något sätt åskådliggöra det ofattbara med 6 000 000 mestadels ’industriellt dödade’ judar:

Skulle man ställa upp så många i ett rakt led med någon dryg halvmeter emellan skulle de nå ett varv runt jorden.
Skulle en person ha en halvtimmes begravningsgudstjänst för var och en, åtta timmar om dagen veckan runt, skulle det ta över tusen år att begrava så många barn och vuxna.

Några av eleverna i nian var med på Mariaskolans Europaresan 2007 då vi också besökte Auschwitz. De är förmodligen vaccinerade mot galenskapen att påstå att detta inte hänt. Det borde alla vid sunda vätskor vara, men det är tyvärr inte så. Det dyker upp både i vänster- och högerkretsar, t.o.m. i extrema ’kristna’ sammanhang som katolska SSPX. Helt obegripligt.

En del förnerkar kanske inte att det hänt, men devalverar och förminskar allt de kan genom att jämställa förintelsen med saker som i all sin hemskhet ändå inte når promillenivåer vad gäller offer. Man får inte göra så, det är farligt. Både för sanningen, samvetet och framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.