Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En kallare värld

Det är inte alltid så lätt när man ska slå ihop eller dela klasser mellan det som tidigare kallades stadierna. För er som inte arbetar inom skolan kan jag berätta att det för några år sedan var höjden av ’nollkoll’ att där tala om ’stadier’. Eftersom så gott som alla svenskar vet vad man talar om då har jag slutat att be om ursäkt för att jag ändå använder ordet.

Jag läste just, om det stämmer vet man aldrig, att man i en kommun gått till väga på ett mycket speciellt sätt för att komma fram till hur man skulle dela en klass.

Man lät varje elev välja två stycken man ville gå med och två man ville slippa. Rektor eller skolkontor smet från sitt ansvar och lät barnen välja och dessutom välja bort!
Det kan vara svårt att bryta upp en klass (ibland en lyckträff också) men tänk att vara den ingen vill ha. Jag får inte gå med dem jag alltid gått med och det finns ingen rektor att skylla på, det beror på att ingen vill ha mig….
Man ska vara stark om man ska klara det i femman eller sexan.

Men det är klart, vi har levt rätt länge i ’Robinsonvärlden’.
Intrigera och välj bort – tidens melodi.

2 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Det är rätt intressant. I skolan ska man få välja vilka kompisar man vill gå tillsammans med.

    I arbetslivet påtvingas man en massa konstiga typer (tycker man själv). Har man inte fått tillfälle att ungås med folk som inte riktigt är de man skulle välja som kompis så uppkommer väl lätt – mobbing.

  2. Jan N

    Precis. Det är en sak jag gillar med min egen arbetsplats. Tvärt emot vad folk ofta tror är spännvidden närmast enorm på de små skolorna av Mariaskolans typ. Jag tror det är positivt att få vänja sig vid olikhet.

    Nu tror jag inte att det är många skolor som skulle försöka sig på samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.