Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grattis Sverige, Centern och regeringen

Utan att ha hunnit smälta och riktigt värdera förmiddagens miljö- och energiöverenskommelse mellan Allianspartierna måste jag säga att den ser ut som en fullträff.
Det är få av oss som älskar kärnkraften, men här ser det ut som om regeringspartierna har löst den Gordiska knuten. Även om uppgörelsen inte nåtts via ett Alexanderhugg. Resonemangsvägen ser man ut att ha kommit till en mycket god lösning.

Uppgörelsen innebär en kraftig satsning på alternativ energi. Några exempel: Hälften av energin ska vara förnyelsebar, växthusgaserna ska minska med 40%, 10% av energisektorns energiförbrukning ska vara förnyelsebar. (Vilket är mer än man tror när man räknar in lastbilarnas stora förbrukning) Man ska fokusera på det ’nya förnyelsebara’. 2030 vill regeringen att vår fordonsflotta ska vara oberoende av oljan.

Det ska inte bli fler reaktorer, men de får ersättas – om det behövs, säkerheten garanteras (så långt den nu kan – men fortsatta utsläpp av växhusgaser är sannolikt ännu farligare) och bransch och marknad anser det lönsamt. Finns det bättre alternativ lär de användas istället. Skattebetalarna ska inte gå in i med pengar i kärnkraften. Är den tillnärmelsevis lika olönsam som som Miljöpartiet säger blir det inga nya reaktorer.

Här tror jag att Centerns, Alliansens och svenska folkets största vinst ligger. Många tvivlar på att det kommer att bli frågan om så mycket av utbyggnad. Kanske ingenting om vissa utredningar har rätt. Men låsningen är borta och möjligheterna finns. Basindustrin behöver inte börja projektera för ett utflyttning ’för säkerhets skull’.

I Ohlyansens spridda geografi lär en och annan gnissla tänder. En och annan LO-are lär jubla och få ännu svårare att gå tillbaka till modershuset och rösta på Sahlin 2010. Särskilt om det alternativet dirigeras av Ohly och Wetterstrand och trojkan lovar att riva upp det här.
Jag hoppas hur som helst att regeringen inte kommer att vara så ’mallig’ mot oppositionen och att de rödgröna inte kommer att vara så prestigefokuserade att det inte går att få till en gemensam långsiktig, miljöriktig och krismedveten energilösning.

Säger Nilsson som värmer huset med vindkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.