Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Miljöbil eller begagnad bil?

Det skulle vara intressant att ta del av era tankar omkring vad som är mer miljövänligt. Att köpa en ny miljöbil, som då ska tillverkas, eller att köpa eller behålla en begagnad bil som redan finns och som rimligtvis ändå ska köras av någon.
Vad sägs?

7 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Det är ett enkelt val.
    Jag VILL INTE köpa en ny bil överhuvudtaget. Kostar för mycket pengar, sjunker rekordsnabbt i värde.

    Jag kan tänka mig en massa saker som är mycket mycket ROLIGARE att köpa. NY BIL, tråkigt, plastigt och sååååå TRIST. När det finns mängder med kulturskatter i form av design i plåt.

    VALET ÄR SÅ LÄTT.

  2. Jan N

    Du lägger inte helt oväntat till ytterligare en dimension. *s*
    Men även grundproblemet kan som sagt diskuteras miljömässigt.

  3. Jan N

    Jag gissar att någon har gjort det, men jag har inte hittat något. Bara en god vän och ingenjör som hävdar att man aldrig kan motivera ett bilbyte bara ur miljösynpunkt.

    Hade varit roligt att se fler meningar och helst lite fakta.

  4. Zip Pehrsson

    Jag är övertygad om att resurserna och utsläppen som går åt till en ny bil är långt mer och värre än det som en begagnad bil ger.

    För miiljönsskull tror jag man ska vänta med byte tills bilar utan förbränningsmotor kommer på marknaden. T.ex. EL eller bränslecell.

    Om någon hittar någon forskning eller annan information på detta område är jag intresserad av att ta del av denna.

    /Zip

  5. Jan Nilsson

    Svar till Zip Pehrsson (2009-10-15 11:19)
    Det finns nog rätt mycket info om elbilar eller de dyyra bränslecellsbilarna. Frågan är bara vad som är reklam och vad som är fakta. Skulle Alla vänta med att köpa bil tills alternativen är framme och fullt fungerande (även i norrländsk vinter!) så kanske bilbranschen inte har råd att ta fram dem.

  6. Ingemar Wincent

    Det beror på en massa koefficienter: hur gammal och miljöovänlig den begagnade bilen är, hur pass miljövänlig den nya är, i vilken utsträckning den nya är baserad på återvunnet material, bilvanorna, körsättet, var bilen är tillverkad, var den ska köras o.s.v.

    Det bästa för miljön är förstås att inte ha någon bil överhuvudtaget, men i Norrlands inland är det ju svårt att vara utan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.