Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Alkohol

En god vän sa idag att det är konstigt att rökning är så fult och drickande är så ’fint’. Att åtgärder hela tiden vidtas mot rökningen, medan vi kapitulerat inför alkoholen som förstör och tar så många liv.

Så berättade han hur allt fler som han känner fastnar i riskbruk och missbruk. Om unga liv i hans närhet och i vår kommun som släckts så helt i onödan. På grund av fylla och villa.

Det sägs att vi nu är uppe i samma per capitaförbrukning som i mitten på 1800-talet när Sverige höll på att supa sig sönder och samman.

Själv har jag sett och hört några väldigt sorgliga alkoholrelaterade saker den sista veckan. Är det inte dags att sluta glorifiera, anpassa sig och tiga och börja fundera på hur vi ska vända det här? Innan lidanden och kostnader växer oss över huvudet?

2 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Har du tänkt på hur många sjuksängar som upptas av sjukdomar relaterade till rökning?

    Har du tänkt på hur många sjuksängar som upptas av sjukdomar relaterade till alkohol?

    Har du tänkt på hur många sjuksängar som upptas av sjukdomar relaterade till övervikt?

    Problem med både alkohol & rökning är när det går över till mer ett beroende.

    Njaä, nu ändrar jag mig. Alkohol i stora mängder sätter ju igång ett elände också – våld, våldtäkt och SMS-ångest.

    Alkohol är ett av de mest effektiva smärtlindringsmedlet vi har OM MAN NU BORTSER från beroende och annat elände. Det dämpar både smärta och ångest men är så otroligt farligt….

    Man kan ju fråga sig varför mängden ”alkohol” är mer intressant än att dricka et glas vin för att det är gott. Fast i detta ämne så blir det tragiska att man stannar inte vid ett glas och man ökar på sina gränser till mer och mer.

    Jag tål ju inte mycket och gillar inte den där ”yrsla” som man får.
    Trist är när man ska äta och dricka gott och blir snurrig innan likören till kaffet.

  2. Jan N

    Mmmm, man kan filosofera mycket omkring bruket. Just nu har jag hört och sett sorgligt mycket av sådana som åkt dit på ett beroende de inte kan hantera. Eller som gått för långt i ett enskilt rus. Jag tycker det är dags att göra något som kanske kan hjälpa några av dem som nu växer upp att inte torska på alkoholen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.