Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kringflutna

Det handlar om droger på samhällskunskapen på Mariaskolans högstadium just nu. Den senaste tidens bedrövelser i form av relativ närkontakt med personer som mitt i livet tappat kontrollen över alkoholen ger särskild intensitet och djup åt det hela.
Jag hoppas att mina kloka högstadieelever ska avvika från statistiken, att ingen, säger ingen, ska hamna i den situationen.

De alkoholvanor man ser bland många arbetande och studerande ungdomar liksom bland vuxna, talar annars sitt tydliga språk. Det är väldigt många som inte kommer att kunna ’ro i land det man tagit i båten’. Riskbruket kommer att gå över i missbruk, om det inte redan skett.

Detta inte sagt som en ’von-oben-moralism’. Jag vill inte upphöja mig själv över någon enda människa. Det finns ingen grund till att göra det. Men det jag upplevt de senaste veckorna har gjort mig ledsen och orolig.

Som ett förtydligande vill jag säga att de främst jag oroar mig för inte alls omfattas av varsel och uppsägningar. Skulle inte tro man omfattas av några allvarligare följder av finanskris och lågkonjunktur. De flesta gör ju inte det.
Man tappade förmodligen bara respekten och vaksamheten inför Kung Alkohol.

Det finns glädjande exempel också. En mycket väletablerad vän i en annan del av landet har efter tidens sed blivit allt mer ’kringfluten’ av alkohol i olika former. Bland familjerna man umgåtts med har alkoholen fått en väldigt ’naturlig’ och framskjuten plats under både veckor och helger.

Innan jul tog några i kretsen initiativ till ett par ’vita’ månader, eller om det var ett kvartal. Man kände att man måste sätta ett stopp och börja vänja sig vid ett opåverkat umgänge igen. Hela det ganska stora gänget antog utmaningen, vad man vet. Det kan bli en vinstlott för många av barnen och de vuxna.

2 kommentarer

  1. Isak

    Har själv för många år sedan upp-
    levt hur alkoholen, var den enskilt
    största boven till alla problem som vi hade i vårt lilla trygga samhälle.
    Trots att det på ytan fungerade, så
    fanns det under ytan barnmiss-
    handel, hustrumisshandel, incest
    och misär. Idag så har vi fått in
    många andra droger. Jag tror att
    vi måste skapa en motrörelse att
    detta är inte acceptabelt. Var själv
    med i IOGT och fick där min fräls-
    ning.

  2. Jan N

    Där hör man, Isak. Jag har väl inte funnit min frälsning i IOGT, men vi har nog en gemensam nämnare i synen på vad alkoholen kan åstadkomma.
    Jag tror som du att vi, utan att moralisera och bli mer egenrättfärdiga, måste börja ”odla” alkoholbefriade miljöer. Det är tydligen många som inte klarar den nutida alkoholkulturen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.