Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ska staten motarbeta vindkraften?

Det jag skriver här är en partsinlaga. Jag är nämligen delaktig i ett ’vindkraftkooperativ’, en ekonomisk förening, som byggt och äger några vindkraftverk. Min fru och jag äger en liten del i ett av föreningens verk, äger andelar som värmer vårt hus och teoretiskt befriar atmosfären från 55 kilo koldioxid per dag. Jämfört med om vi skulle värma oss med en traditionell ’elmix’.

Nu verkar det som om vissa krafter inom beskattningsbranschen skulle vilja göra de här verksamheterna betydligt mindre intressanta. Jag hoppas de inte lyckas. För vår egen del förstås, men främst för att Sveriges elmarknad behöver den konkurrens den kan få.

Tillsammans med många andra har jag satsat en summa pengar och tagit ett ansvar och en risk. Jag äger en del av ett kraftverk och köper inte elen på vanligt vis. Skulle de här initiativen skattas sönder får man kanske bort ett antal små konkurrenter på elmarknaden och man hindrar tillkomsten av nya.

Förutom det att några av oss får dyrare el så tycker jag att den idén är väldigt dålig. Konkurrensen på elmarknaden är tillräckligt usel som den är.

Läs en debatt-artikel i SvD om saken.

2 kommentarer

  1. Berith

    motarbeta vindkraften när den hamnar på fel ställen, på renbetesmark, myrar klass1 och 2 och unika 100-åriga skogar och där det finns fågelmarker som ej har inventerats, marker med unika arkeologiska fynd.Genom de höga bidrag som staten utlovat har nu lycksökare sett sin chans till att ta in pengar lättvindigt.

  2. Jan N

    Den måste ju hamna på vettiga platser förstås.
    Jag kan känna tveksamhet inför byggandet av många stora vindkraftsparker i Norrland. Jag skulle önska att vindkraften skulle byggas ut i närheten av de stora förbrukarna.
    Däremot tror jag absolut att vi behöver vindkraftens tillskott och menar att staten inte ska försvåra mindre initiativ med generell ”straffbeskattning”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.