Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Billig rubriksättning på VK får konsekvenser

Det magsura politikermotstånd och politikeravund som får många att tveka inför att ta uppgifter och vissa att sluta späddes på av VK i går och idag igenom artiklar om NUS-parkeringen i Umeå. Även om jag i sak inte berörs på något sätt kan jag inte låta bli att reagera.

En arbetsgivare kan låta bli att ta betalt för parkering/motorvärmarplats. Men då ska det uppges till skattemyndigheten och den anställde ska då numera istället förmånsbeskattas, vilket blir dyrare. Det är inte Västerbottenspolitikerna som har hittat på det här. Detta borde VK rimligtvis veta om.
Politiker ska också betala parkeringsavgiften, men fritidspolitiker som åker på ett möte på NUS får sedan dra av det här som många andra får göra. Systemet kanske kan diskuteras och de stackars kronor det kan handla om skulle i alla fall jag gladeligen betalat (om jag suttit i landstinget) för att slippa VK:s rubrikangrepp på alla politiker.

Jag tycker att VK hade en väldigt billig rubriksättning och en trist vinkling på den här saken. Mig berör det som sagt inte ett dugg, jag har inget med landstinget att göra mer än som patient. Det handlar om en struntsak, men VK lyckades lägga ytterligare en börda på alla länets fritidspolitiker och en heltidspolitiker som inte omfattades av saken alls. För dem som bara läser rubrikerna eller inte har bakgrundskunskap finns ännu en anledning att spotta på alla oss som förmodligen av tvivelaktiga motiv och ren girighet engagerat oss politiskt.

När man läser vissa kommentarer till VK:s första NUS-artikel med den insinuanta rubriken ’Politiker slipper betala p-avgift’ undrar man faktiskt om man alls ska hålla på med politik. Är det värt all dynga man får på sig?

Jag tror inte demokratin eller samhället blev bättre av det här.

7 kommentarer

  1. Kalle

    Men vad gör man åt den s.k. tredje statsmakten, som tydligen fungerar som vilket annat vinstdrivande företag som helst?

    Det kan ju knappast vara politikerförakt som skapar sådana rubriker utan snarare någon slags tro att den här sortens ”nyheter” ökar vanligt folks intresse av att läsa VK. Kanske säljs ett och annat lösnummer och kanske finns det folk som känner att VK står på deras sida, d.v.s. på den sida där många utan insikter om värdet av våra dekokratiskt valda politikler samlas.

  2. Jan N

    Man måste ta tillfällena i akt och sätta ner foten när tidningarna gör övertramp.
    Rappa och fångande rubriker är en viktig konstart, men vad gäller politikernas utsatthet måste tidningarna börja besinna sig och inte förvränga saker medvetet.
    Om och till politiker kan man enligt många säga vad som helst. Ordet politiker används ofta helt korttänkt och fördomsfullt som om alla från kämpande glesbygdspolitiker som knappt har arvode till statsministern vore en och samma sort – en dålig sådan, med helt igenom egoistiska motiv. Friar tidningarna till sådana stämningar och oskick kan det få tragiska följder. Särskilt när så få redan nu vill ta politiskt ansvar och urvalet på många håll tycks för litet.

    Nu borde VK i alla fall ha noterat att det här övertrampet inte gillades av alla.

  3. jodå

    Tydligen träffade övertrampet en ömmande tå.
    Historien har väl ändå haft tillräckligt av den sorts politiker som stämt folk till total tystnad.

  4. Jan N

    Ömmande tå är nog inte rätt ord, men det kan finnas en och annan som dyngspridaren kört förbi så många gånger att skäppan börjar vara full. Jag vet också att det funnits blivande politiker som hindrats att gå in i uppgiften av närstående som inte trott de själva skulle orka med allt förtal, misstänkliggörande, hån och hackande. Det är sorgligt om de ”normala” skräms bort från politiken.

    Jag menar inte att tidningarna ska ligga platta för politikerna, de ska sakligt granska. Men att förvränga sanningar (man vet t.ex. här att skattemyndigheten har bestämt att man ska betala eller skatta för arbetsplatsens parkering) och utmana det oreflekterade politikerföraktet i svepande rubriker och tendensiösa texter – det är skadligt för demokratin.
    Det här var inte värst, men det var onödigt.

  5. jodå

    Dyngspridaren är nog inte riktig rätt metafor heller.
    Om spridaren, trots många vändor, fortfarande är full så beror det sannolikt på ett fel i tömningsmekanismen. Något som den förbikörde snarast borde vara tacksam för. Och lastar gör nog inte den fiktive förbikörde. Det har han/hon nog aldrig gjort.

  6. Jan N

    Du förstod nog hur jag menade, att det står en skäppa där som spridaren kör förbi, fram och tillbaka. Det blir mer och mer skit och till slut är det fullt.
    Det är klart att det finns politiker som bidragit kraftigt till politikerföraktet, men det är hög tid att få ett stopp på det vanemässiga häcklandet och misstolkandet av dem som försöker ta ansvar.

    Vad menar du med att ”den förbikörde” inte lastar, att en politiker inte har ett riktigt jobb? De flesta arbetar i huvudsak med något helt annat än politiken. När det gäller dem som arbetar heltid med den så önskar jag du kunde få följa med någon sån en vecka.

  7. jodå

    Jag läser och förstår…
    Ville bara som representant för den ansvarslösare delen av befolkningen betona vikten av att undvika svepande formuleringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.