Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ändrad uppfattning om vindkraften

Fast min fru och jag sedan några år värmer oss och vårt hus med vindkraft har jag varit tveksam om storskalig utbyggnad av vindkraft i Norrland. Detta för att så mycket el försvinner vid ’transporten’ och för att ledningarna söderut inte klarar en sådan utbyggnad utan enorma nyinvesteringar.
Jag har ändrat mig.

Det är söderut tillskottselen ska förbrukas, vore det bara Norrland vi skulle tänka på har vi sedan länge allt vi behöver här.
Nu är det inte bara Norrland vi behöver tänka på, det är inte ens bara Sverige. Ska vi bidra till att Europa inte blir ännu mer beroende av ett opålitligt Ryssland så är det genom mer el. Kan vi inte sälja lika mycket bilar, lastbilar och järn som förr, varför inte sälja miljövänlig el? För köparna, världen och miljön vore det oerhört mycket bättre än politiserad gas, gamla kärn- eller kolkraftverk. Även om det finns namnkunniga politiker som har ringa förståelse för detta.
Det finns fler argument för att lägga ett eventuellt vindkraftstillskott i norr, jag återkommer till dessa.

Ett krav vid storskalig utbyggnad här är att Norrland och inlandet får något ut av saken. Det är inte förhandlingsbart mer än i detaljer.

2 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Det är mycket som har dubbel botten, förnyelsebar energi som i slutänden visar sig inte alls vara så bra.

    I efterhand är det alltid så lätt att säga och ha bestämde åsikter men inte FÖRE. Man vet ju inte. Tänker på etanolen etc.

  2. Jan N

    Man måste pröva allt och behålla det goda, även här.
    Förmodligen behöver vi en mix av olika energikällor. Prövade av sund marknad, experter och ansvarsfulla politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.