Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inget persontåg Vännäs-Umeå

Lokala nyheter igen….

Jag blev förvånad idag när jag fick höra att det inte blir någon tågtrafik mellan Vännäs och Umeå. Tåget från Lycksele och Vindeln kommer visserligen att passera förbi, men det blir inget för Vännäsbor. Det hade känts bra med tåg för många som arbetar inne i Umeå och uppe vid NUS och universitetet.

Det är förståeligt att de som kommer ’inifrån’ vill komma så snabbt som möjligt till Umeå, men konsekvenserna känns miljömässigt bakvända. Man vill åka direkt mot Umeå utan att stanna vid Vännäs station. Ett sådant stopp skulle kanske ta 6-8 minuter (11 säger en del) och det mesta av den tiden sparar man nu in. Alternativet att bygga en ny station i skogen nere vid Tvärån är inte intressant för Vännäs. Det kan hända att det istället blir en hållplats vid Hemberget där det i alla fall bor några stycken.
Ett delproblem är att det blir så korta tåg att de nog är fulla när de passerar Vännäsby. 86 platser, ca 1,5 buss.

Nu gäller det att vi trots allt kan få mer bussar mellan Vännäs och Umeå för att få fler att lämna bilen. Maximalt eländigt vore att man drar ner busstrafiken med hänvisning till att ’det går tåg’, när det i praktiken inte gör det.

I värsta fall blir det fler bilmil på E12 istället för mindre, men det är helt klart positivt om det blir färre på Vindelvägen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.