Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ungdomsarbetslösheten

…hade varit ännu värre om inte Alliansen gjort det billigare att anställa unga. Den alldeles för höga ungdomsarbetslösheten har hängt med länge. I Danmark ligger den kring 9-10%, här är den nu knappt 24%.

Skillnaderna på Danmark och Sverige? Tja, de är rätt många och bitvis ganska stora. I Danmark uppmuntras studerande att arbeta, man får tidigt arbetslivserfarenhet. Här har det snarare varit tvärt om. I Danmark är det mindre av arbetsrätt över huvud taget, men människor uppger större trygghet på sina jobb än i Sverige. Framför allt är den mer flexibel med ’svagare’ arbetsrätt för unga.

En nackdel? Det verkar inte så när man jämför med Sverige. De unga får arbete och en stor del behåller sina platser. Andra går vidare till något annat. Rörligheten på dansk arbetsmarknad är högre och arbetslösheten är lägre. Särskilt de ungas. Arbetsgivarna vågar prova nya krafter och båda parter verkar ganska nöjda med systemet. I sanningens namn ska också sägas att arbetslöshetsunderstöd och sjukersättning är något högre.

Jag tror att vår ungdomsarbetslöshet hade varit lägre idag om min regering hade gjort sig av med tröghetens arv. Om man vågat närma sig det danska systemet för unga direkt man tog över. Kanske till och med mycket lägre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.