Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nedladdning

Det skulle kännas smidigt om detta med nedladdningen kunde få sin praktiska och ekonomiska lösning ganska snart. Den tekniska utvecklingen kan inte vändas samtidigt som det inte kan vara rimligt att upphovsmän, produktions- och distributionsbolag blir rättslösa.

För Sverige som samhälle och litet språkområde tror jag det långsiktigt allvarligaste med det nuvarande kaoset är nedladdningen av studentlitteratur.

Visserligen används mer och mer av engelskspråkiga läromedel. Det måste ändå vara ett hot mot kvaliteten på många utbildningar och yrken om det inte längre går att göra svenska läromedel och få betalt för det. Idag scannas mycket litteratur ner och tillhandahålls på några välbesökta sidor.

Innovationer är välkomna. Visst vill vi att det ska finnas bra svenska läromedel i framtiden också?

4 kommentarer

  1. Andreas

    Visst vill vi ha bra litteratur. I det fallet är det bättre att högskolor fokuserar på att göra litteraturen mer tillgänglig och framförallt billigare för studenterna. Det är något som faktiskt går att påverka. Att begränsa människor från att ladda ned litteratur är omöjligt, framförallt när det går att spara ungefär 1000 kronor för varje kurs man läser. De som laddar ned mest material är de som är fattigast i samhället. Likadant är det med musik och film. Underhållningsindustrin är för gammaldags och oanpassningsbar, det är därför en majoritet av svenska hushåll väljer fildelning. De förlorar pengar på sin egen dumhet och att andra människor är intelligentare än dem. Vad jag menar är att de inte är lyhörda nog att tjäna pengar när utvecklingen går framåt. För intelligensen, fri spridning av kunskap och underhållning framåt! Gå med i piratpartiet, http://www.piratpartiet.se , som idag passerade folkpartiet i medlemsantal.

    Mvh Andreas

  2. Jan N

    Som sagt. Vi måste hitta lösningar som passar både teknikens möjligheter och upphovsmännens rättigheter.
    För att rädda svenskspråkig utbildningslitteratur måste det till något speciellt, frågan är vad.

    Jag kommer aldrig att gå med i piratpartiet. Av lika många skäl som det finns politiska frågor. Rick Falkvinge är ytterligare ett. *s*

  3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Haha, det är lugnt. Precis som alla ordföranden i organisationer är Rick Falkvinge även en rolig människa att skämta om också inom partiet. 🙂

    T.ex:
    http://mmn.mpaa.nu/2009/04/11/falconwing-punch/

    Annars kan jag rekommendera en röst på Piratpartiet i EU. Det enda alternativ som inte röstar likadant i princip hela tiden. Och faktiskt står för något som påverkar Sverige, Europa och vidare även världen.

  4. Jan N

    Med all respekt för ungdomlig entusiasm, Mikael. *s* Samt den sunda skepsisen mot totalövervakningssamhället som många inte fattar faran i.
    Jag har mött ”piratister” med hejdlöst åtskilda åsikter. Förutom just På Internet i allmänhet och fildelning i synnerhet.
    På så sätt ger pp enfrågepartiet ett ansikte. *s*
    Sen blir jag riktigt rädd när jag hör vissa prisa den svarta ekonomin. Dit räknar jag nog Falconwing med hans uttalande om ”fingret” åt etablissemanget i frågan om hans svarta lön. Skulle vi växla in på det spåret i stor skala, då svälter snart de svagaste i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.