Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Orkar man?

Orkar någon vara politiker på t.ex. Holmlunds ansvarsnivå framöver? Domstol har slagit fast att hans privata sms ska lämnas ut om någon kräver det.

Orkar någon ta ansvar för det här samhället framöver, jag bara undrar?

3 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Grundprincipen – att handlingar som är upprättade eller inkomna till en myndighet, kommun, kommunalt bolag etc är allmänna handlingar och offentliga om det inte finns uttalade sekretessbestämmelser som hindrar – är bra.
    Ett sms är en handling, precis som ett mejl. Både mejl och sms kan skickas och tas emot i mobiltelefonen.
    Om man istället pratar i telefonen är det ingen handling.
    Problemet uppstår om en person, kommunalråd eller kommuningenjör spelar ingen roll, använder tjänstemobilen för privat kommunikation.
    Lösningen är att ha en privat mobil. Men om man använder den för sms som berör kommunen ska dessa registreras i kommunens registratur …

    Sammanfattningsvis: Offentlighet är bra. Offentliga företrädare ska tåla insyn. Det privata ska hållas privat.

  2. Jan N

    Jag vill inte skrota offentlighetsprincipen för handlingar. Jag tror mig också veta att samtal i princip är offentliga om det avhandlats något av specifik betydelse för kommunala beslut.
    En som hanterade projekt i större kommunal skala sa för ett tag sedan att det nu krävdes att man skulle börja föra bok över innehållet i sina samtal. Det skulle in i projektloggen.

    Jag funderar på är hur lätt det är att hindra att sms som kantrar åt det privata hållet kommer och går via jobbmobilen. Särskilt för en sådan som kommunalrådet i Umeå. När arbetar han inte? I stort sett ingen gång.
    Han har en stor krets som vet hans nummer. En stor del av hans sociala liv sitter säkert ihop med jobbet. Är saker bråttom sänds det kanske till både den privata och jobbmobilen.

    Jag skulle själv ha väldiga problem med att rensa mina mobila samtal och sms från saker som nuddar den privata sfären. Jag har bara en mobil, som till stor del är mitt ”kontor”, och skulle ha väldiga svårigheter att använda två utan att synkronisera dem fullt ut.

    Att i efterhand bli varse att hela ens sms-trafik ska ut i det offentliga, det kan inte stå på nöjeskontot.

    För mig känns det lite som om det ”fria” samtalet på ksau skulle offentliggöras. Plus en del av privatlivet.

    Idag när vi storpratare betalar en summa för helt fri mobilkommunikation är det heller ingen ekonomisk fråga.

  3. Magnus Liljeström

    Jan,

    jag tycker nog att kommunalrådet bör ha två mobiler.

    Men rent praktiskt bör ju sms från jobbmobilen föras över till ett annat medium och därigenom bli allmänna handlingar. Då bör samtidigt sådant som uppenbarligen inte har med uppdraget att göra inte föras vidare. På samma sätt som privatbrev skickade till kommunadressen inte diarieförs.

    Intressant är dock att skickade sms inte lagras i telefonen. Vad händer om en journalist begär att få tillgång till dessa genom at kommunen begär ut dem från opratören? Den frågan är, så vitt jag vet, oprövad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.