Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En blixt från klar himmel?

Jag har under några år, fram till årsskiftet, fått viss information om flyktingarbetet. Även i år har jag fått en del. Jag kan inte påminna mig att jag hört något om konflikter. Nu visar det sig en annan bild.

Jag har trott och hoppats att våra flyktingar tagits emot och betett sig väl. Att de ’Bäddats in’ i Vännäs grannatmosfär som enligt en stor undersökning är bäst i länet.

För mig är alltihop verkligen en blixt från klar himmel. Nu sipprar det fram detaljer som vittnar om att det funnits vissa problem bland några ungdomar ett tag. Det kan kanske vara klokt att vänta in mer information innan man stämplar allt som rasism.

Det kan vara skillnad på att personer som hör till två olika grupper bråkar och på rasism. Nog finns det rasistiska strömningar i helgens skandal, ganska rejält dessutom. När man ser vad två supporterklubbar kan göra varandra inser man samtidigt att ’vi och dom-hatet’ inte behöver ha det vi kallar ras som grund. Det kan som bekant ibland räcka med att en ’från oss’ tittar intresserat på en ’av dom’.
Bland idrottshuliganerna reser man runt och ställer till saker. Det finns uppgifter som pekar på att helgens problem kan ha sådana inslag. ’Problemen’ i lördags kan delvis höra hemma i andra orter.

Det skulle förvåna mig om inte vår omhuldade våldsdrog Kung alkohol bidragit starkt till att vettet rann ur vissa behållare i helgen. Men hans bidrag talar vi som bekant inte så mycket om i Sverige.

Kolla gärna in den här sidan där du också kan lyssna till ett hörvärt program.

4 kommentarer

  1. Kajsa

    Vad är det som sipprar? Vadå för en annan bild? Vem tvingar dig att tala i gåtor?

    Varför är det så svårt att berätta hela sanningen? Ut med språket!

  2. Jan N

    Det som ”sipprat fram” det senaste dygnet är information om att det varit bråk mellan ungdomar i Vännäs. Det har jag tyvärr inte vetat. Det har kommit fram genom media och när man börjat fråga folk.

    Du tror mycket om mig när du begär hela sanningen. Den har jag verkligen inte och det är sällan den kommer fram i det första som rapporteras i en sak.
    Jag känner mig rätt misslyckad för att jag som kommunstyrelseledamot inte vetat mer.

    Förutom sorgen känner jag ett behov av att bearbeta och nyansera och har delvis gjort det här på bloggen. Så du får ha överseende med det du upplever som luddigheter.

    Man kanske skulle ha tigit totalt, men det känns inte riktigt heller. Det hade dessutom antagligen tolkats som att man inte är berörd eller bryr sig.

  3. Isak

    Det var länge sen man fick rabatt
    på straffet, när man gjort något dumt under rusets verkan. Och det
    finns ingen anlednng att tycka synd
    om mobben, oavsett i vilka kläder
    och skepnader den uppträder.

  4. Jan N

    Håller med, det där med alkoholen var närmast en parentes. Men utan den hade lördagen säkert sett helt annorlunda ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.