Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det är nu det börjar i Vännäs

Det är bra att så många gick ut i Vännäs i går kväll. Det är bra att det fick bli en opolitisk aktion. Det är bra att de flyktingar Vännäs tagit emot är tillbaka.

Men tro inte att det nu är klappat och klart. Räkna med ett kontinuerligt arbete som är mindre glamoröst än en stor manifestation.
Det lilla fåtal som nu lidit en prestigeförlust lär försöka ta tillbaka vad man kan. Det gäller att vara vaken. Kan aldrig tro att man gett upp alldeles. Särskilt som Vännäs fått mycket uppmärksamhet på diverse unkna sidor. Nu gäller det att få så många som möjligt med på att från den punkt där vi står nu arbeta framåt på ett positivt vis. Det går inte att backa bandet på varken det ena eller andra sättet.

Det där med den eventuellt slagna flickan måste redas ut, om det går. Det går inte att ha det hängande i luften. För hennes skull och för att saken måste hindras att bli en fortsatt ursäkt för hållningar, rövarhistorier och övergrepp.

Integration kan inte bara delegeras ut till någon tjänsteman. Ser t.ex. våra unga att vi medelålders aldrig träffar invandrare finns muren där. De gör i regel inte som vi säger utan med tiden som vi gör. Integration är ett långvarigt grupparbete. Sitter vuxna hemma och skämtar om (eller öser sin bitterhet över) de som ser annorlunda ut har integrationen seriös uppförsbacke.

Det är många som av olika anledningar inte lärt sig de skyldigheter, rättigheter och hållningar som till stor del är vårt samhälles ’kitt’. Några för att det aldrig fungerade hemma i den svenska familjen, andra för att man kommer från ett land där nästan ingenting fungerade utom krigets vansinne.

Som engagerad och modig arbetsgivare eller lärare kan man t.ex. vara den allra bästa ’samordnare’ och ’integrerare’ en ung svensk eller irakier någonsin kan få möta.
Det offentliga integrationsarbetet behöver all hjälp det kan få.

5 kommentarer

  1. kristina t, politisk pajas

    Opolitisk å opolitisk…Jag störde mig oerhört på att politisk propaganda via flygblad utdelades till deltagarna i manifestationen där vi stod utanför medis… Lågt sätt att röstfiska eller?! Jag gick hem då.

  2. ,,,,,,,,,,,,,

    Hej Kristina!
    Jaså? Det trodde jag inte, det lät tråkigt. Jag var inte själv närvarande, men har hört att det inte skulle ha varit någon politisk propaganda.
    Börjar man fiska röster i det här kan saken fort ta en tråkig vändning.

  3. Jan N

    Man kan tänka sig att någon viss falang skulle vilja ”ockupera” frågorna om rasism och våld mot grupper. Jag hoppas ändå att folk är tillräckligt kloka för att genomskåda och ta avstånd från sådant.

  4. politiska pajasen, igen

    Det är inte lätt för unga människor att genomskåda och ta avstånd från falanger som vill ockupera frågorna om rasism mm. Håll med om att i en ungdoms öron låter partinamnet RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA väldigt vackert… Alla vill vi ha rättvisa. Alla vet att SOCIUS betyder kamrat. Jag tycker allt blev så fult. Inte nog med att detta parti värvade nytt folk: På ett av plakaten stod det:TVÅNGSFÖRFLYTTA UNO NILSSON O DAN ANDERSSON. Det fick mig om möjligt att reagera ännu starkare och tycka att det hela blev en smula SJUKT, faktiskt.
    Hur kan de vuxna som startade upp manifestationen gå med på att det bärs omkring ett plakat där man kräver tvångsförflyttning av två poliser?

    Och jag tycker synd om våra ungdomar som fått ”rasiststämpeln” på sig, nu och för all framtid. De är rätt splittrade, vet inte på vilket ben de ska stå. Tyvärr. Och nu tvingas de manifestera i afton igen. För tredje gången. Att inte delta i den, tror många ungdomar per automatik leder till att de blir betraktade som rasister eller att de sympatiserar med de som kastade sten mot barnfamiljerna. Trist.

  5. Jan Nilsson

    Svar till politiska pajasen, igen (2009-05-15 11:22)
    Oj, den här kommentaren har jag missat. Håller med i att det är riktigt trist när ”falanger” vill ta över frågor som rasism och främlingsfientlighet. Flera försökte få dem att ta bort sina plakat, tidningar och listor. Bl.a. jag. De här gossarna motarbetade saken den där dagen. Det fanns även andra flaggor med med okänd betydelse. Trist.
    I backspegeln tror jag att de flesta i regionen vet att det handlade om ett ungdomsbråk som hade kunnat hända även med personer från Vindeln eller Nordmaling. Tror inte att Vännäs ungdomar fått rasiststämpel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.