Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Försiktigheten

Så hette ett stort ’linjeskepp’ som med sina drygt 60 kanoner var med vid slaget i Ratan 1809. Ett lite märkligt namn på ett krigsfartyg. Kloka militära ledare är visserligen försiktiga, men måste också kunna ta beslut som präglas av annat än försiktighet.

I Vännäs håller vi på med vår utdragna budgetprocess i ett svårt och vanskligt läge. Budgetramarna spikas inte förrän efter nästa skatteprognos i augusti, men vi blev i går mer eller mindre helhjärtat överens om ett förslag.

Några gånger gav jag uttryck för min oro att vi är för försiktiga. Världen och landet går igenom en kris av helt speciellt slag. Hur vi som kommun kommer att drabbas vet vi ännu inte fullt ut. Nu lägger vi en mycket svag budget där vi inte har ’egna’ pengar över för att återinvestera i sådant vi nöter ut. En budget som inte tål några negativa överraskningar.

Det är klart att man vill vara ’human’ och i möjligaste mån undvika att säga upp människor. Den kommunala kärnan utgörs inte heller av några ’lyxverksamheter’. Samtidigt känns det osäkert att lägga en budget som i princip går plus minus noll med det vi vet nu. I tre år kommer vi att ha synnerligen dåliga marginaler, för att uttrycka det milt.

En taktisk politiker kanske inte säger så när det är valår nästa år, men att inbilla sig att vi som kommuner kan hållas skadelösa genom den här krisen är inte bara önsketänkande. Det är rent dumt.
Många företag drabbas av nedskärningar på 20-30%. I det här allvarliga läget kommer det kanske att visa sig att vi skulle ha skurit ned 3 % istället för mindre än 0,5%. Annars måste vi ändra våra mål som säger att vi ska ha en ’överskottsmarginal på 12 miljoner. (Sista meningarna är uppdaterade, jag hade fel siffror i första texten.)

Risken är att vi får se sämre siffror framöver och jag är rädd att vi invaggar folk i en falsk säkerhetskänsla när vi tar en alltför lätt väg med budgetramarna. Försiktigheten kan ha sitt pris. Kanske i form av mer drastiska och svårkontrollerade nedskärningar i mitten av vår 3-åriga budgetperiod.

Trots att många av mina vänner och väljare blir ledsna och arga måste jag igen säga att jag tror vi skulle skjuta upp bygget av konstgräsplanen som kommer att kosta knappt 10 miljoner och kring en miljon i årlig drift. I detta läge ser jag det trots allt så.

4 kommentarer

  1. Roine Åström

    Att vara försiktig kan vara klokt men inte alltid. Alla de stora idrottsföreningarna med undantag av ridklubben, har under de sista åren haft vikande verksamhet. Vi försöker förtvivlat att upprätthålla en meningsfull sysselsättning för våra ungdomar. Det är tungt men det som gör att många inte orkar jobba vidare är Vännäs Kommuns konstanta motarbetande av vår verksamhet. Vad menar jag ? Kommunen har INGEN fritidsavd. utan den går under tekniska. Där lyser kreativiteten och intresset för idrott med sin frånvaro.Sen har vi er politiker som nästan utan undantag oavsett partifärg, saknar intresse & engagemang för idrott. jag vill egentligen inte men dra lite växlar på det som nu händer i Vännäs: om ungdomar inte idrottar eller har något annat för sig så blir det inte bra ! vänd på det istället lagidrott är väldigt bra ”integrationsmedel”Slutligen kan jag också nämna att blir konstgräsplanens byggande uppskjuten så spoileras säkert SIF och VAIK långt gående samarbete inom fotbollen.

  2. Kalle

    Dia ord låter fortfarande så kloka och riktiga, även när de läses från den här sidan av Atlanten.
    …Tycker Kalle, som dock fortfarande tror sig vara socialdemokrat.

  3. Jan N

    Idrottens betydelse är stor, det vet vi alla. Det är verkligen ett bekymmer att verksamheten viker även där man har bra förutsättningar med anläggningar m.m. Jag är riktigt oroad över att så många inte rör sig alls. Man kan undra vad det vikande intresset beror på? Är det svårt att få ledare eller tar andra intressen över? Jag är kanske inte helt övertygad om att lagidrotten kan suga upp alla understimulerade ungdomar, men säkert några.
    Jag har inte varit med så länge i det politiska, men är medveten om våra brister rent organisatoriskt. Det känns verkligt tråkigt att du har bilden av att kommunen rent motarbetar idrotten. Det är jag övertygad om att ingen enda vill.
    Vad gäller politikerna så kan jag nämna ett antal med riktigt stor engagemang för idrotten. Jag har några allianskollegor som ligger på hårt! Samtidigt är det som sagt en svår situation och vansklig en ekonomisk tid framför.

    Jag är glad över Vännäs idrottsverksamhet och vill definitivt inte motarbeta den. Sixten Jonsson har lovat att bjuda mig på en UIK-match, han hoppas på att jag ska bli ännu mer positiv sedan.
    *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.