Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det ideella Sverige


När vi var på Smögen kom två av Sjöräddningssällskapets farkoster in efter ett uppdrag. Man hade fått rädda en handikappad man som gått på grund i en liten båt. Det hade blivit komplicerat och både båten och vattenskotern behövdes.

Sjöräddningssällskapet är en förening som bildades 1907 och som idag står för 70% av all sjöräddning i Sverige. Längs kusterna och i de fyra största sjöarna.
Man begär inte en krona av skattemedel, utan finansierar verksamheten genom frivilliga bidrag och frivillig personal. På Smögen har man 6 arbetslag med 8 personer i varje som under sina jourveckor är beredda att vara på sjön 15 minuter efter larm. Året och dygnet runt. Totalt har Sjöräddningssällskapet 1700 frivilliga. Av dem har 300 jour i detta nu.

De som arbetar med detta älskar och brinner för det man gör. Verksamheten är effektiv och väl utrustad. Det finns 63 räddningsstationer med 160 enheter (större och mindre flytetyg). 20 av dem är utrustade med miljösläp som gör att man kan göra snabba insatser när det hänt något även på den fronten.

Oavsett vad man tycker och tänker rent principiellt kommer vi troligen att få se mer av ideella lösningar på vissa saker framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.