Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Foto och politik

Sitter i Umeå efter att Mariaskolans styrelsesammanträde avslutats. Väntar på frun som sitter i ett samtal.

Tänkte lite på det där med fotografering. Man gör egentligen inte mycket när man fotar. Man fokuserar på något, tar bort så mycket man kan omkring och hittar kanske en lite speciell vinkel. Eventuellt lägger man till något. Sedan låter man kameran göra ett ögonblicksavtryck. Ju mer ovidkommande man fått bort desto bättre blir det i regel. Väck med lyktstolpen, skorna eller disktrasan. Någon gång kan det roliga och speciella ligga i att man öser på med en massa saker i samma bild.

Det är värrare med politiken. Den blir också ganska enkel och verkar slagkraftig om man rensar bort en massa som inte passar i bilden och gör ’huvudsaken’ riktigt enkel. Det måste man i.o.f.s. ofta sträva efter för att göra saker tydliga. Det behövs politiker som ’målar bilden’. Hela vårt samhälle behöver för övrigt mycket förenkling för att vi ska ha råd att driva det framöver.

Problemet är att det är väldigt mycket som ska fungera tillsammans i vår komplexa verklighet. Slimmar man de politiska budskapen och perspektiven för mycket kommer verkligheten ruskigt snabbt ikapp och sparkar en i baken.

Det är onekligen enklare att fota.

Nu är frun färdig. NU kommer jag på att vi har två bilar, jag hade kunnat åka hem för trekvart sedan…!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.