Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Semestern förstörd innan den börjat


Jag fick nyss ett samtal från en släkting som går på semester i dagarna. Han hade tvingats ta ledigt idag, för väldigt trista uppgifter. Han var nedstämd och barnrösterna i bakgrunden var dämpade och molltonade.

Förra året investerade familjen i en begagnad båt. Den fick plats i en båthamn som inte är stor nog för att kunna hålla nattvakter. I helgen hittades båten drivande i hamnviken. Den rätt nya och bastanta motorn var borta, liksom reglage, tank, flytväst, tampar och ankare. Det var rejält gjort. De som stal hade dammsugit båten på allt som rimligen kunde avlägsnas.

Stöldens kränkning och övergrepp undervärderas i vårt land. Kontakten med polisen vid stölder ger också ofta känslan att vårt samhälle gett upp för länge sedan. Det vet jag av egen erfarenhet.
I normalfallet gör försäkringsbolagen inget på tre veckor vid båtstölder, godset kan hittas. På somrarna börjar de jobba efter en vecka. Hur länge det tar innan man får i rätt saker levererade och tid för reparation kan variera. Förutom vad det kommer att kosta i självrisk, värdeminskingsavdrag, transporter och tid får barnen och de vuxna betala med en förstörd semester.
Min släkting var förvånad över sin egen starka mentala reaktion. Förlusterna vid en stöld är mycket större än siffror kan beskriva.

Om sakerna hamnar i en liknande båt i en annan del av Sverige eller monteras i Polen eller S:t Petersburg, det vet bara tjuvarna och Gud. Säljs de kanske på Blocket? Motorn förmodligen då först nästa sommar.

I Blocketalternativet kommer tjuvarnas finansiärer in i bilden. De som inte vill veta. De som låter samvetet tystas av möjligheten att göra en bra affär. De som är lika stora tjuvar och semesterförstörare som dem som smyger, skruvar och klipper. Vägra köpa något du inte får kvitto eller en vattentät ägarhistoria på!
Du ska inte stjäla.

Måtte de stulna sakerna aldrig ge sina orättmätiga hanterare en enda stund av glädje.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.