Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

På tio år får inget hända


I alla fall inga stora skogsbränder, inga kriser som kräver snabbrörliga förflyttningar och absolut ingen katastrof a´ la Estonia.

Sverige har nämligen snart inga större helikoptrar. Den nya Helikopter 14 beställdes under förra mandatperioden. Det var inte FMV:s förstaval, men dåvarande regeringen beställde den i alla fall. Den skulle ha varit användbar i fjol och slutlevererats i år, men börjar nu levereras först 2017 och blir fullt operativ några år senare. (Låter som leveranstider för hangarfartyg!) Vissa instanser menar att det är för dyrt att uppgradera någon av försvarets gamla medeltunga helikoptrar, 4 eller 10, vilket gör att vi kommer att sakna räddningshelikoptrar.

Dödläget skulle vid en storkris kunna resultera i ett verkligt "dödläge" om man inte löser det här snabbt. Vad Sverige än ska göra för att lösa behovet så tar det tid och kostar pengar.

Gradera upp de gamla och kräv kostnaden av leverantören av de nya. Det blir ändå så få att vi har särskild anledning att hoppas att inget större händer. Alternativet att annulera köpet och handla andra helikoptrar existerar väl inte.

Hur kan sådant här uppstå?

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.