Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Deprimerande i Umeå

Det har skrivits mycket om nedskräpningens miljöfråga, jag har kanske inte mycket att tillföra. Har nu mött en teori om saken några gånger, men vågar nästan inte skriva den. Ska samla samla mod och återkomma, om det blir något gensvar.

En underteori är att det just är meningen att gubbar som jag ska bli deprimerade och ledsna. Att spridandet av aldrig multnande plast, aluminium och kletiga snabbmats- och glasspapper är en duktigt förvirrad "revolutionär" spark i ändan på vuxenvärlden.

När man ser hur det kan se ut fem meter från en ofylld skräpkorg vid älven, så faller i.a.f. argumentet att det saknas sådana. Är Umeå förresten värst, eller känns det bara så?

Jag har en fråga till. Är den hänsynslösa, miljöförstörande och resurskrävande nedskräpningen en ålders- eller tidsfråga? Vill inte vara gubbgnällig, men vill gärna ha förslag på svar. Innan jag släpper teorin jag inte vill ska vara sann.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Sandra Lundberg

  Just vad gäller nedskräpningen i stan tror jag det är en åldersfråga, men tror samtidigt dock inte att ungdomar skräpade ner så mkt. förr eftersom det inte var lika ”accepterat” som nu.

  Hemifrån tror jag att det är vanligast att tonåringar och äldre människor slänger skräp osorterat. Tonåringar av orespekt och ignorans för miljön, och äldre av okunskap. Om jag går efter bekanta till mig så är folk i 30års-åldern duktiga på att sortera… de har växt ifrån omoget och slött beteende samt är informerade om miljön via skola/utbildning och TV/radio/internet…

  Hur som helst är det trist att se högar av skräp inne i centrum. Att Umeå försöker bli kulturhuvudstad men samtidigt inte tar tag i nedskräpningen är ironiskt. Det spelar nog intr särskilt stor roll att vi har statyer i rondellerna när helheten av staden blir så fel…

 2. Jan Nilsson

  Svar till Sandra Lundberg (2009-07-27 19:50)
  Nej, det var nog inte lika accepterat förr. Skulle jag lämna en snabbmatsförpackning eller ett glasspapper på marken nere vid kajen skulle jag skulle närmast må illa och förmodligen se skräpet framför mig länge. Jag tror inte skillnaden varit så stor för 30 år sedan. Du kan nog ha rätt om hanteringen av sopor hemma.

  Att varje år lägga många onödiga extramiljoner för skräpplockning i Umeå när var och en kan ta hand om det ”gratis” tycker jag också verkar väldigt dumt.

  Jag ska fila på formuleringen till teorin jag hört om varför många unga gör så här. Hoppas det kan bli en vändning, för både människornas, miljöns och stadens skull.
  Roligt att du skrev Sandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.