Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ogenomtänkt om lågenergilampor?

Beslutet att bara tillåta lågenergilampor skulle kunna bli riktigt dyrt. I dagens VK ser vi i två artiklar att mängden "smutsig el", i betydelsen elutrustning med mycket störningar, kan göra att ett antal procent av elmätarna inte stämmer. Det kan behövas filter för 5-25 000 kr för att kompensera allt "störningsel".

Jag hade en anhörig som sköttes hemma sin sista tid i livet. Det handlade om månader, inte bara dagar och veckor. Det blev möjligt genom avancerad utrustning i hemmet. En sak är att det blev billigare för landstinget, en annan att det var betydelsefullt och tryggt för för honom. Nu säger vissa experter att utvecklingen mot mer avancerad vård i hemmiljö kan hindras eller bromsas av t.ex. mängden störande kvicksilverlampor.

Under vissa omständigheter innebär lågenergilamporna förstås besparing, men inte med självklarhet. Vårt hus värms med el, teoretiskt sett av vindkraftsel. Om vi kör element och luftvärmepump eller glödlampor, element och luftvärmepump gör inte stor skillnad, om ens någon. Frågan är hur genomtänkt det snabba och kategoriska beslutet om lågenergilampor var?

Jag har pratat med en oroad och lätt upprörd expert på elområdet som menar att det inte var genomtänkt alls.

 

Intressant

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Jag fick också veta att det var en hel del mysko angående lågenergilamporna när de kom. Man jag ignorerade det hela och var inte alls så kritisk som jag skulle ha varit. Ibland räcker inte min kritiska ådra till. Måste välja mina strider på något sätt.

  2. Kristina Tafvelin

    Skulle vilja tipsa dig om att försöka komma över lite ”kontroversiella” forskares rön, de som alltid hävdat att användande av lågenergilampor stör kroppen och är fullständigt onyttiga. Ska själv försöka jaga sådana grejor på nätet och hos folk som jag vet har sparat gamla tidningsartiklar i ämnet. Intressant att vi människor – jag också – så snabbt sväljer allt med hull och hår, låter oss luras att tro att det är just lågenergilampor som kommer att ”rädda oss”.
    En annan lite kul grej vore att få kontakt med någon elallergisk och höra hur lågenergilampor påverkar honom eller henne.

  3. Kristina Tafvelin

    Man fattar inte hur folk tänker( alltså de som bestämmer)… OM de överhuvudtaget tänkt på alla de el-allergiska som finns. Hörde någonstans att de el-allergiska ökar i antal. Stämmer det? Är det meningen att dessa ska bli sjukare? Eller att de ska tillbaka till fotogenlampor och stearinljus?

  4. Berith

    i trapporna i Nordmalings Kommunhus finns det armaturer med lågenergilampor. eftersom jag arbetade på övervåningen blev jag alldeles ”skinnflådd” i ansiktet innan jag nådde min arbetsplats. lysröret i taket i mitt rum ersattes med en vanlig glödlampsarmatur, annars hade jag inte kunnat arbeta där. Jag fick också en datorskärm med flytande kristaller.

  5. Lisbet Olofsson

    Man SÅ DU VAR PÅ GAMLIA och tittade på RAGGARbilar i onsdags. Själv är jag gjord av socker så ”finbilarna fick stå hemma i värmen. Men hade jag vetat att du skulle dit så hade jag vart där..PROMISE…

  6. Jan Nilsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2009-08-27 11:49)
    Det är väl mycket positivt med dem, men alla tål dem ju inte. Hemma kan man välja, men det blir svårare för elallergiker när det är ”lysrör” överallt, även i alla rum i alla hem.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Kristina Tafvelin (2009-08-27 12:04)
    Apropå elallergiker så har du tydligen Berith här intill. Den jag pratat med är inte direkt ”kontroversiell”, utan synnerligen vetenskapligt befäst. Förstår jag honom rätt är han framför allt fundersam över den ”röriga” elmiljön vi håller på att ha omkring oss och som gör att vissa saker får svårt att fungera. Sen finns saken med elallergikerna då. Vissa påstår att den ”inte finns”, men då tror jag man gör det lätt för sig.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Berith (2009-08-27 12:30)
    Jag pratade med min ”expert” om det och han sa att även när glödlamporna försvinner så finns halogen- och LED-ampor med vanliga socklar. Det blir dyrare, LED mycket dyrare, men ska viss fungera för flera som inte står ut med lågenergilamporna.

  9. Jan Nilsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2009-08-27 17:35)
    Jag tittade på PV:ar…*s*..
    När jag hade tränat klart på Gammlia såg jag en PV som körde mot museet. Då kom jag ihåg de motorhistoriska träffarna jag aldrig besökt och gjorde mig en tur. Köpte kaffe och våffla och hann titta lite innan regnet. Ja, jag såg dig inte.

  10. Jan Nilsson

    Svar till Kristina Tafvelin (2009-08-27 16:21)
    Berith och du har samma fråga. Den är en av de saker jag också funderat över i den här ”huvudstupa” övergången till kvicksilverlampor. Jag vet inte mycket om elallergi, inte heller om den ökar, men känner både sådana som plågas av den och ”vetenskapare” som tar den på största allvar.

  11. Jan Nilsson

    Svar till Berith (2009-08-27 16:26)
    Usch, det skulle kunna bli mycket ”gatlopp” framöver då. Har ni som plågas av det här någon intresseorganisation som informerar och trycker på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.