Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Varit i Tvärålund


Fått både kepa och tröja med "Tvärålund" på och dessutom ett par fina lokala hantverk.

Sakerna var ett tack för att jag skrämde dem riktigt ordentligt. Framtiden för skolan i Tvärålund är inte helt given. En sak byaföreningen värderar är alternativet med en friskola på orten.

Som friskolerektor som varit med och startat en sådan verksamhet blev jag ombedd att berätta lite om saken. Det finns enklare sysselsättningar än att starta och driva en friskola. Det tror jag framgick av vad jag sa. En skolas driftsform är inte så intressant, det är det innehållet som är. En liten skola som finns och fungerar kan vara till stor nytta för en bygd. Man måste dock ha tänkt över varför man startar och vad visionen är, både en och tvåhundratvå gånger.

Lite speciellt är det förstås att som kommunpolitiker komma till en annan kommun och berätta om friskoledrift. Det är rätt upplagt för irritation. Men nu var det inte som kommunpolitiker jag kom, utan som friskolerektor.

Hoppas att både kommunen och Tvärålunds byaförening under de rådande omständigheterna ska komma till kloka och rätta slutsatser. För barnens och bygdens skull.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Isak

    Kan man tänka att Herr Nilsson redan börjar att tala som
    en rikspolitiker.”Hoppas att kommunen och Tvärålunds bya-
    förening under rådande omständigheter ska komma till kloka och rätta slutsatser”. Med detta vill han ha sagt att ge
    er inte in på några som helst våghalsigheter med friskolor.
    Håll er till den kommunala skolan och slåss för den. Efter
    uppbackning av VK:s redaktör så har nu Herr Sundling fått
    luft både i sina lungor och vingar. Om detta så tycker
    Herr Nilsson ingenting om skolorna i Vindeln. Fortsättning
    följer.

  2. Mikael Sundling

    Tack för en informativ kväll Jan. De som lyssnade har nog mycket att tänka på framöver. Lyckas Tvärålundsbygden med att starta en friskola, så är jag övertygad att de kommer att bli ett bra alternativ till den kommunalaskolan. Anser också att det skulle vara bra med ett alternativ till som föräldrarna kan välja mellan.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-09-07 23:46)
    Tack själv! Blir spännande att följa utvecklingen. Vad ni kommer att göra i kommunen och vad ni kommer att göra i Tvärålundsbygden.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2009-09-07 23:25)
    Herr Nilsson var i Tvärålund för att berätta om erfarenheter från startande och drivande av en friskola. Om vad det kan betyda positivt och negativt att ha den driftsformen. Jag var inte där som ”missionär”, men berättar naturligtvis när man ber om mina erfarenheter. Hur det ska bli i Tvärålund överlåter jag till befolkning och politiker i Vindeln och Tvärålund. Jag är engagerad i drift av både kommunala som fristående skolor. Driftsformen är inte det mest intressanta. Se inte spöken och krångla inte till saker, Isak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.