Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Priset för en rödgrön seger


Jag kan ha förståelse för olika meningar om hur vi ska begränsa nedsmutsningen och spara mest möjligt av jordens olja för kommande generationer. Den rödgröna standardlösningen på det mesta, att höja skatterna, känns dock inte bra.

Många norrlänningar har absolut inga alternativ till bilen när det gäller att ta sig till stället där man drar ihop till sitt dagliga bröd. Det finns många stockholmare som har liknande längd på arbetsrresorna, men där finns oftast kollektiva alternativ.

Nu vill (S) höja skatten ett antal tioöringar, (V) vill höja ytterligare några tioöringar och (MP) ett par kronor. Plus moms.

Hur många som kör ett antal tusen mil per år skulle våga chansa och se vilka i Ohlyansen som vinner dragkampen om bensinskatten? Det blir inte det enda som skulle bli dyrare heller. Inte enda skatten som skulle bli höjd.

Den politiken bromsar samhället.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Birgitta

    Tack för att du skriver om verkligheten och konsekvenserna av höjda drivmedelspriser för oss i Norrlands inland. Vi har långa avstånd till ALLT och inga alternativ till bilen.

  2. Magnus Liljeström

    Jan!

    Det finns ett forskningsprojekt som tittar just på den fråga du lyfter – hur ska man se på fördelningseffekter vid miljöinsatser. Du – och andra – hittar mer info på http://plusminus.slu.se/

    mvh

    /Magnus

  3. Jan Nilsson

    Svar till Birgitta (2009-10-08 09:35)
    Ja, för många är det inte bara jobbet, det är också så gott som allt socialt som kräver många mil i bil.
    Tyvärr tar det nog ett tag till innan ”StorSverige” anar vilka konsekvenser det kan få att göra inlandet alltför ”svårlevat”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.