Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lucka i lagen


Man kan idag uppleva många unga som gravt och tragiskt "sexstressade". Det är också sorgligt att så många unga idag inte får vara barn "färdigt". Man kan uppleva att tillvaron "tvångssexualiseras" väldigt tidigt.

Man kan säga mycket om det här. Det jag just nu tänker på med luckan i lagen är att direkta kränkningar på det sexuella området som kan vara svårt tramumatiserande tydligen inte ska bestraffas. Hovrätten har enligt SvD friat en 17-årig pojke som påbörjat en spridning av nakenbilder på en ung tjej som gjort slut med honom. Vilken signal från rättssamhället!

Många lägger ut bilder alldeles frivilligt i åldern när bekräftelsehungern rasar som värst. Det är illa nog och många får dras med svåra konsekvenser på olika områden. Att någon annan lägger ut bilder utan medgivande borde vara belagt med straff som sänder mycket tydliga signaler.

 

DN VK

 

 

 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

  1. Krikon

    ”Samhället bryr sig inte”!
    Det bästa vore om mamman höll reda på sin tonåring.
    Alltid detta samhälle som skall fostra deras avkomma.
    Om pinuppan låter sig fotograferas så fär hon ta konsekvenserna. Trodde hon all fotona skulle tillföras familjealbumet tillsammans med farmor och farfar??
    Hur jäkla dum får man vara???
    Och när skall svenskarna klara sig utan att ”samhället” tar hand om deras problem.
    Svenskarna är ett dekadant folk och går mot sin undergång
    – lika bra det !

  2. Kallops

    Det var ingen som ”la ut bilderna”, vad jag förstår, utan visade dem helt privat för 2 personer. Hade de publicerats (för allmänheten alltså) på t.ex en webbsida hade det varit brott mot personuppgiftslagen. Möjligtvis kan det idag vara ärekränkning. Varför bloggar alla som om bilderna spreds till allmänheten?

  3. Henrik

    Det borde självfallet vara straffbart att publicera eller lägga ut nakenbilder på någon utan vederbörandes skriftliga medgivande! Jämför man t.ex med det kategoriska tonläget i våldtäktsdebatten, där ett nej är ett nej, eller diskussioner kring olika former av kräkningar, så framstår det som högst märkligt att detta är tillåtet.

    Frågan är om någon vågar ta initiativ till en lagändring med det frihetsromantiska klimat som råder just nu.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Krikon (2009-10-20 19:12)
    Krikon, nu tog du väl i lite?
    Visst är det alltid föräldrarna som har första och största ansvaret för omyndiga.
    Lägger man ut bilder på det här sättet tycker jag absolut att det ska bli riktigt bra böter. Vad som kommer att hända efter detta ”klartecken” vågar man knappt tänka på. När så många bilder som aldrig skulle ha tagits ändå tas.

  5. Jens

    Om man lyfter blicken lite och kollar i det större sammanhanget. Den som tagit fotografiet äger upphovsrätten till det. Lagarna är skrivna så att fotografen är konstnären och upphovsmannen, inte det som fotas. Bara se på den blomstrande paparazi-kåren. Hur skulle de överleva en dag om man krävde medgivande? Alla bilder som dagspressen publicerar på folk de önskar hänga ut, medgivande? Lagarna kring upphovsrätt måste skrivas om. DEN som fotograferas måste anses som ett upphovsrättsskyddat verk i sig själv. Det kommer dock inte ske frivillig av den upphovsrättskämpande ”konstnärskretsen”.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Kallops (2009-10-20 20:24)
    De mejlades ut står det, det stämmer. I en annan artikel fick man intrycket av att de ”lagts ut”, alltså publicerats på en websida.
    Det är väl en viss skillnad att ”bara” sprida dem via mail och lägga dem på en websida. I praktiken blir väl skillnaden ofta hårfin. En illvillig person kan sända dem till en enda en i akt och mening att få spridning och nästa vecka finns de att se för världen.
    Finns inget giltigt lagrum för detta bör det stiftas lag, tycker jag. Tillämpningen blir säkert inte lätt, men ändå.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Henrik (2009-10-20 20:30)
    Skulle förvåna mig om inget initiativ tas.

    Annars är det mycket dubbla tungor om kränkningar. I skolan ska det vara stenhårt, medan stora delar av TV-utbudet är kränkningar som underhållning….

  8. Kallops

    @Jan Nilsson
    Men det kan lika gärna vara miss av åklagaren, om ärekränkning står: ”1 § Den som utpekar någon såsom [..] klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.”

    Dessutom, om det är 3:e part som lägger ut bilderna ”för världen” (allmänheten) t.ex på en webbsida, så begår istället denna person brott mot personuppgiftslagen.

  9. Jan N

    Här har juridiken något att bita i. Något måste göras. Det som kan ske idag är att föräldrar ingående beskriver eländet som kan komma av en enda bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.