Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Legosoldater?

I Sverige är det förbjudet och straffbart att rekrytera legosoldader.

När man idag igen läser om hur värvare i olika västländer rekryterat pojkar till islamistmilis i Somalia kommer frågan om den lagen är tillämplig här? Nej, knappast. De åker för paradiset, inte för pengar.

Det är i alla fall gott att Säpo säger sig ha en viss koll. Exempelvis på gruppen al-Shabab som via en tidigare kommunalt stödd fritidsgård i Rinkeby värvade pojkar till kriget i Somalia.

Gör vi något mer än kollar?

 

Mehdi Gezali har förstås inget med sådana här saker att göra. Hans ressällskap till Pakistan råkade göra resa just till Somalia när det brakade på som värst där borta. Jag sätter in en liten dagsfärsk DN-kommentar  till advokaternas offentliga försvarstal för Gezali i samma tidning härom dagen..

 

SvD DN1 VK

Etiketter: , , , , , ,

24 kommentarer

 1. profanum_vulgus

  Han åkte inte till Somalia, det var hans reskamrater som gjort det innan. Men de deltog inte i några stridigheter. Det gäller att vara koncentrerad när man läser så att man minns det man läst i mer än fem minuter.

 2. Laertes

  ”Mehdi Gezali har förstås inget med sådana här saker att göra, men han råkade resa just till Somalia när det brakade på som värst där borta.”

  Du kan ju inte ens läsa innantill, Ghezali har inte varit i Somalia. Din ”felläsning” avslöjar dig, du ”vet” hur muslimer är, särskilt de som reser till ställen som Somalia och Pakistan. Detta trots att du aldrig ens talat med en muslim.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Laertes (2009-11-24 09:25)
  Det var klantigt och förhastat av av mig att skriva så.
  Det är också förhastat av dig när du skriver att jag inte ens talat med en muslim. Jag känner många. Träffar någon mest varje dag. En del av dem jag känner är bekymrade för islamisternas verksamhet och utbredning. Särskilt en har uttryckt oro för att Sverige inte tar utvecklingen på allvar. Det man får hoppas är att de muslimer som känner vrede över exempelvis extremisternas värvarverksamhet bland barn och unga själva reagerar och hanterar det här.

 4. profanum_vulgus

  Jodå det gör jag.
  Men det värsta är väl ändå de ungdomar som staten skickat för att ockupera Afghanistan, att staten bidrar med terrorister måste ju vara värre än att några extremister lurar iväg folk till oroshärdar, eller hur?

  Men vad har det med Ghezali att göra?

 5. Jan Nilsson

  Svar till profanum_vulgus (2009-11-24 16:18)
  Texten handlar om grupperna som med tvång vill påverka unga muslimers liv i t.ex. Rinkeby. Om deras värvande av terrorister och legosoldater. Även om de lockas med paradiset, inte pengar.

  Mehdi Gezali kom med för att jag anser honom, hans och ressällskapets turer, historia och handlingar intressant i det stora sammanhanget. Liksom artiklarna jag länkade till.

  Jag kan känna tvivel om en långsiktig militär lösning i Afghanistan. Likväl anser jag att de svenska trupperna ska stödjas fullt ut så länge man är där, och när de återvänt. De gör en insats och kan inte jämföras med al-Shabab.

 6. profanum_vulgus

  Det är väl ingen som tvingar dem att åka? Det är unga marginaliserade killar som är lätta att påverka. Men det fenomenet har inget med Ghezali eller hans resekamrater att göra.

  Det har däremot de statsanställda terrorister som du stödjer. Det är samma sak med dem, men det är staten och mittfåre-media som påverkar dem. Att delta i en ockupation och ett folkmord är ju en insats utan tvekan.

 7. Jan Nilsson

  Svar till profanum_vulgus (2009-11-24 18:52)
  Statsanställda terrorister? Folkmord? Menar du att de svenska trupperna ägnar sig åt folkmord i Afghanistan? Tror inte det är mycket lönt att vi pratar vidare. Våra uppfattningar av verkligheten skiljer sig alltför mycket.

 8. Isak

  Tycker nog att Herr Nilsson också kan tillfoga en ursäkt till Mehdi Gezali. Vid gripandet av Gezali och fängslandet
  så skrev medierna om ”terroristsvenskarna”. En av dom för-
  sta att hänga på i drevet var Herr Nilsson. Han tyckte även på sin blogg att han kunde glömmas bort av dom sven-
  ska myndigheterna, för han hade förverkat alla mänskliga
  rättigheter genom att försätta sig i en sådan ”siutation”.
  Islamafobin och främlingsfientligheten lyser igenom, att
  Herr Nilsson har blivit riksdagskandidat sen dess kan man
  inte märka, och trots debacklet i Veddinge.

 9. M

  Om du hade läst på lite till hade du vetat att de åkte till Somalia veckan INNAN det ”brakade på som värst”. Somalia upplevde sitt första lugna halvår på 20 år just då, och Al Shabab var maktlösa. Det sjukaste är att lugnet uppstod ”tack vare” de islamistiska domstolarna som tog makten då och införde sharialagar.

  Veckan efter ankomsten beslutade sig Etiopien för att invadera Somalia och störta domstolarna. Det var då det ”brakade loss” igen…

 10. profanum_vulgus

  Kompletterande till M:
  Ja det intressanta är ju att Ghezali 2001 åkte till södra Afghanistan där det inte förekom strider och där USA:s dåvarande nära allierade, Talibanerna, hade makten. När USA bröt med talibanerna lämnade Ghezali Afghanistan.
  Var det därför han skulle glömmas bort?

  Jan Nilsson:
  Jag vet inte om de utför folkmordet, men det pågår ett folkmord där. Det har dödat ungefär 20 gånger så många civila som WTC-attackerna, och de svenska soldaterna har skickats ner för att bistå i folkmordet. Sedan kanske de inte spränger så många barn själva.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-11-25 01:10)
  Du ska inte blanda äpplen och päron. Främlingsfientlighet är en helt annan sak än uppmärksamhet på misstänkt islamistisk extremism. Vad gäller al-Shabab är det inte bara ”misstänkt”. Vad gäller Mehdi Gezali var det väl det.
  OM du blandar ihop de sakerna så beskyller du sannolikt några hundra tusen muslimer i vårt land för främlingsfientlighet…

 12. Jan Nilsson

  Svar till M (2009-11-25 01:38)
  Jag tror att man kan uppnå ett stort lugn genom införande av sharialagar. Avhuggande av händer, avrättningar och distinkt ”kvinnokontroll” kan ha en avkylande effekt. Jag är inte direkt ”för det” i alla fall. Jag är heller inte positiv till att man rekryterar ”hantverkarna” i svenska förorter.

 13. Jan Nilsson

  Svar till profanum_vulgus (2009-11-25 07:46)
  ”Folkmord, även kallat genocid, är den medvetna och systematiska förstörelsen av en etnisk, religiös eller nationell grupp.”
  Att devalvera begreppet folkmord på det sätt du och andra gör är allvarligt. Vilket ord och begrepp ska man ersätta det med? Det kan du fundera på.

 14. Isak

  Bäste Herr Nilsson, islamafobin och främlingsfientligheten
  är grenar på samma rasitiska träd. Att blanda alla dess
  frukter har blivit en Moderat fruktkorg. Vid förra valet
  så behövdes det dolda kameror och mikrofoner för att av-
  slöja rasisterna. Idag så ställer dom upp frivilligt fram-
  för kamerorna och vädrar sin rasism. Pliktskyldigast så
  tog man Velleingemoderaterna i örat. Tycker nog ändå att
  Herr Nilsson ska be Mehdi Ghezali om ursäkt, för alla grundlösa anklagelser om terrorism som har skrivits på
  denna blogg.

 15. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-11-25 17:59)
  Du snackar smörja när du anklagar mig för främlingsfientlighet och islamofobi. Jag tror du inser det, då du hör till mina trognaste läsare. Du försöker använda det jag säger och står för i fråga om islamistisk extremism för politiska syften och det står dig fritt. Vad gäller Gezalis reseverksamhet så får man i detta land fortfarande tro vad man vill, vad jag vet. Vi får se hur det fortsätter och slutar. Jag tillåter mig tro att vi inte sett det sista.

 16. Jan Nilsson

  Svar till profanum_vulgus (2009-11-25 20:41)
  Varje oskyldigt liv som går till spillo i Afghanistan är en tragedi. Det blir för många då talibanerna använder lokalbefolkningen som de gör och misstag sker, men det pågår inget folkmord. Det är du intelligent nog att konstatera när du jämför skeendet med de gigantiska tragedier som enligt gängse termer har betraktats som folkmord. En miljon fler flickor går t.ex. i skola nu än under talibantiden. Så vore det inte om vi, finnarna och resten vore där för att systematiskt utrota befolkningen.

 17. Isak

  Jag inte bara försöker, utan jag använder också det du har
  sagt emot dig. Att anklaga mig för att prata smörja faller
  alltid tillbaka på dig själv. Att jag är en trogen läsare
  av din blogg, beror på att du är den flitigaste. Dessutom
  är du den störste ”regnbågspolitikern” av alla. Alltså ditt
  spektra spänner över hela fältet med dragning åt det blåa.
  Men din riksdagskarriär blir nog all om du inte gör dig av
  med en del ryggsäckar. Ju närmare valet vi kommer, ju mer
  kommer du att bli påmind om det du har sagt. Det är alltid
  svårt att springa ifrån sin skugga.

 18. profanum_vulgus

  Men vad var det i din definition som inte passade på Afghanerna?
  Eller trodde du att den sa något om omfattningen man var tvungen att uppnå?

  Annars brukar ju Moses slakt på invånarna i det förlovade landet kallas för folkmord, och det var nog inte mer omfattande.
  I f.d. Jugoslavien brukar det pratas om folkmord, men de är inte heller mer omfattande.

  Men du tänker kanske på Irak och de snart 3 000 000 som mördats där? Det folkmordet ingår ju i de svenska statsterroristernas uppdrag. Utan dem skulle färre kunna administrera det folkmordet.

 19. Jan Nilsson

  Svar till profanum_vulgus (2009-11-26 08:16)
  De flesta civila offer i Afghanistan dör på grund av attacker från rebeller och talibaner. (Se t.ex. Amnestys årsrapport för 2008) Ska jag förstå det så att det är dessa du menar begår folkmord?
  Du förvrider sanningen rejält om du påstår att ISAF-styrkan gör det. Läs definitionen på folkmord igen.

 20. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-11-26 00:12)
  Du beskyller mig för främlingsfientlighet och rasism. Det tar jag en debatt om vilken dag som helst. Men jag tror kanske inte det är någon större idé att göra det med dig. I alla fall inte när du är på det här ”ilet”. För min del slutar jag svara dig nu ett tag igen.

 21. Isak

  Bäste Herr Nilsson, det du har skrivit finns kvar, det du
  har sagt kan vara något annat.Och du får gärna göra avbön.
  Det osannolika år 2009 är att rasismen och främlingsfient-
  ligheten ökar, samtidigt som fler förnekar sin främlings-
  fientlighet och sina rasistiska uttalanden. Moderaterna
  dom mumlar och Sverigedemokraterna är på god väg in i
  Sveriges riksdag. Så kom inte och säg att ni inte banade
  deras väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.