Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ska man inte sitta inne då?

Blev just av en vän uppmärksammad på att mannen som sköt en 18-åring i höften eller baken i Tärnaby ska ha släppts.

Är det möjligt, gör man så? Alldeles oavsett hur skrämmande den ensamme 77-åringen upplevt det att myndiga män trakasserat honom så kan han förstås inte skjuta mot dem. Inte med salt från 15 meter. Absolut inte med bly från fem.

När han nu gjorde det, kan han bara släppas 1,5 dygn efteråt? Vet inte om jag vill ha en sådan man gående lös innan han dömts och kollats från både höger och vänster.

 

DN Expressen VK

Etiketter: , ,

18 kommentarer

  1. MH

    Om han inte kan anses försvåra utredningen finns det ingen anledning till att ha honom häktad. Det du kräver är att han ska få fängelse utan rättegång.

    Du ska se att om du struntar i att ge dig in på hans tomt, och om du nu ändå gör det, struntar i att trakassera honom, ska du se att du inte blir skjuten av honom.

  2. Jan Nilsson

    Svar till MH (2009-12-06 18:28)
    Nej, kräver inte att han ska få fängelse utan rättegång. Det känns bara märkligt att man skottskadar någon allvarligt och sen blir släppt efter inte fullt två dygn. Rimmar inte med en annan händelse jag jämför med.
    Samtidigt är det mycket här man inte vet. Vad trakasserierna gick ut på och hur långt det gick t.ex.
    Jag kan tänka mig hur mardrömslik en äldre person kan uppleva trakasserier i ensamhet och nattens mörker..

  3. Esteban

    Varför hålla honom inspärrad? Han är ju uppenbarligen inte ett hot mot någon, utan reagerade bara på trakasserier. Då finns det betydligt mer fog för att de unga männen skulle hållas inlåsta, vad är det för efterblivna människor som trakasserar gamla i deras ålder? Har man fyllt 18 kan man fan inte skylla på ”bus”.

    Som så ofta annars är den intressanta nyheten den som inte skrivs. Hur många fall av trakasseri har skett utan vådaskott? Hundra? Tusen? I alla dessa fall bryr sig ingen ett skit, inga artiklar, polisen gör inget. Med detta i åtanke känns inte detta som något allvarligt brott.

  4. Micke

    Varför skall denne man sitta inne?
    Borde det inte vara dessa tonåringars föräldrar som straffades för att deras ”älskade” barn inte har fått lära sig att bete sig?
    Hur kan dessa föräldrar sedan försvara ynglens betende och skrika.
    Hade de fått lära sig från början hade dessa ej trakasserat farbrorn.

    Bristande föräldraskap kallas det och borde vara åtalbart

  5. Erik

    Så jävla skönt att farbror gav dessa norska svin vad de tålde. Hoppas att de tänker sig för nästa gång innan de trakasserar nästa – snart 80-åriga – medmänniska. Clintan-Rune står just nu högst upp på min prioriteringslista för julkort 2009.

  6. Kurre

    ”Human” lagstiftning gör att busar kommer alltför lindrigt
    undan. Dom som har gjort sig skyldiga till grovt ofredande på gränsen till hemfridsbrott borde inte ha rätt till skadestånd för skadan som erhölls vid avvisningen utan tvärt om tvingas betala skadestånd för kränkningen.

  7. anonym

    Min första reaktion är att det var bra gjort för hur kul är det att bli trakasserad och att någon gör inbrott på sin egen tomt. Att låta dom vandalisera och trakassera så dom inte förstår att det är fel att göra så verkar inte vettigt för fem öre heller som du yrkar åt. Vi behöver alla olika styrkor i tilsägelse tills vi förstår. I USA är det ju lagligt att försvara sin tomt om någon bryter sig in.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Esteban (2009-12-06 21:31)
    Man vet inte om uppgifter stämmer eller fattas, men skjuter man någon med hagel på fem meter är det väl allvarligt? Det kan hända att polis och åklagare har sådana uppgifter att de kan utesluta att mannen kommer att begå mer övervåld. Men om jag försökt köra på någon avsiktligt med bilen och allvarligt skadat den, eller skjutit på grannens barn med mitt hagelgevär – då tror jag att jag utretts några dagar till. Av både svarta och vita rockar.
    Sen håller jag med om att det är massor av trakasserier som går rättvisan förbi, många grymheter som utförts mot äldre.

  9. Per

    Han har gissningsvis släppts i väntan på rättegång då åklagaren inte räknar med att han ska begå fler brott under tiden och inte anser att han är en fara för samhället (utom möjligen dom som kastar snöboll på honom).

  10. Jan Nilsson

    Svar till Micke (2009-12-06 21:34)
    Jag anser att den som försvarar sig i Sverige kan råka ovettigt illa ut. Inte minst de som drabbats av upprepade grymheter a´la Rödeby måste hanteras därefter i rättssystemet.
    Här jämför jag med ett par andra fall där man tillfogat andra allvarliga skador och varit nära ett dråp. I jämförelse med dessa verkar det konstigt att man kan släppa mannen direkt. Samtidigt är det inte mycket vi vanliga tidningsläsare vet, än.
    Det är nog svårt att hitta sättet att straffa föräldrar som släppt barnen på tok för långt och sen försvarar deras dårskaper. Man vet inte säkert vad pappan sagt heller.

  11. Jan Nilsson

    Svar till Erik (2009-12-06 21:48)
    Jag kan förstå hans känsla där i natten och urskuldar inte de unga männen ett ögonblick. Samtidigt är hagel (om det var det) på fem meter (och om det var det) i regel dödande om det träffar mitt i kroppen. Det verkar som det var nära.
    Även om man unnar dem som trakasserar en gamling mitt i natten både det ena och det andra så kan man ett rättssamhälle inte tolerera att man tar fram sitt gevär. Om man inte är utsatt för dödshot.

  12. Jan Nilsson

    Svar till Kurre (2009-12-06 22:46)
    Human lagstiftning är väl en sak, ibland kan den upplevas som rent mesig. Sedan förstår man inte alltid hur gällande lag tillämpas när man kan komma undan allvarliga brott mot andra så förhållandevis lindrigt.
    I vissa fall är det rent upprörande hur straffen fördelas mellan den som initierat ett brott och den som försökt avstyra det eller skydda sig.
    Men hagel på korthåll, som det enligt uppgift var här, då är man väldigt långt ute på svagisen.

  13. Jan Nilsson

    Svar till anonym (2009-12-06 22:50)
    Det kunde ha varit en gamling som dött av ”hjärtslag” av att ha blivit angripen nattetid. Hade han skjutit i luften kanske jag också lett i mjugg och tyckt att han var en ”tuffing”, beroende på vad ”ligisterna” nu gjorde. Men bra gjort kan jag inte säga. Några grader fel, eller om grabben kanske fallit, så hade hagelklumpen (om det var det) träffat ryggrad eller huvud.
    Än en gång, vi vet nästan inget. Saken kan hamna i nytt ljus. I morgon kanske jag är mer förargad på grabbarna än jag är idag, men än känns det märkligt att man släppte honom direkt.
    Vi får försvara oss, proportionerligt!

  14. Olof

    Vet inte riktigt hur svenska rättsväsendet hantera sånt har men jag anser att gubben absolut inte kan dömas till skadestånd. Varför? Jo om det stämmer att de trakasserat honom och personen sen är skjuten på hans tomt så hade personen inget där alls att göra. Sen ska han enligt gängse regler släppas om han inte kan försvåra utredningen mm.Verka ju som det är större risk för att de andra skulle trakassera fler personer och då borde den skjutna låsas in tills hans rättegång hållits för trakasseri och hemfridsbrott och han borde dömas till att betala skadestånd till gamlingen.

  15. Jan Nilsson

    Svar till Per (2009-12-06 23:33)
    Det är väl så, polis och åklagare har samtalat några timmar med honom. Några kanske känner honom och bakgrundsförhållandena. Av det man läser kan man få intrycket att han är allmänfarlig, särskilt i en artikel där det såg ut som om han var närmast labil och att många drabbats av hans vrede. Men än en gång, vi vanliga vet inte än vad han varit utsatt för.
    Sen finns det lägen då det kan vara klokt att hålla någon under uppsikt efter så här extrema händelser. För deras egen skull.

  16. Jan Nilsson

    Svar till Olof (2009-12-07 00:11)
    Det har inte kommit fram allt som hänt och allt vad de unga männen gjort, tyvärr. De har inte mina sympatier för det jag sett i tidningarna hittils.
    Men menar du att man skulle få skjuta folk lite hur som helst utan konsekvenser på sin tomt? De skulle öppna upp för intressanta möjligheter att bli av med folk, bara man kan få in dem på tomten. Det måste finnas proportionalitet!
    Intressant att hamna i en ”rättsdebatt” på den här sidan då jag generellt menar att brottsoffrens ställning och rätten att freda sig och sitt måste stärkas.

  17. Magnus Liljeström

    Jan,

    Du skriver:

    ”Intressant att hamna i en ’rättsdebatt’ på den här sidan då jag generellt menar att brottsoffrens ställning och rätten att freda sig och sitt måste stärkas.”

    Var inte ledsen för det du. Om man håller en balanserad linje finns det diken på bägge sidor.

    /Magnus

  18. Jan Nilsson

    Svar till Magnus Liljeström (2009-12-07 15:12)
    Tack Magnus! Jag är inte så ledsen, håller så sakteliga på att lära mig politikens villkor och vad som händer om man försöker hålla ”en balanserad linje”, som du säger. Då får man snytingar från bägge håll. Nu väntar jag en hel hop nya efter mitt senaste inlägg. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.