Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ri(s)kabla återställare

Hoppar emellan med en politisk notering.

Lika anmärkningsvärt som glädjande att Folkbladets Vidar Andersson (f.d. S-riksdagsman) finner klara obehagligheter i de rödgrönas presenterade "överenskommelse".

Andersson säger mycket tänkvärt i ledarartikeln "Ri(s)kabla återställare". Även om han mot slutet förfaller till samma ovärdiga tal om "stupstocken" som Sahlin. Vidar är ärligare, men att använda ordet om tidsgränser med positivt uppsåt och som även facken föreslagit känns lågt.

Folkbladerts ledarartikel säger oerhört mycket och det är bara att hoppas att den talar så pass högt att många potentiella S-röstare hör. Inga framtida grupper i Sverige, absolut inte pensionärer och ungdomar, har råd med en rödgrön regering av Ohlyansens kaliber.

Etiketter: , , , , ,

14 kommentarer

 1. Pelle

  Du har väl en konstig (högersyn)syn på samhället – en religiös människa skall väl vilja sina medmänniskor gott?

  Som högerman stödjer du en politik som ”sparkar” på de svaga i samhället – hur kan du ”låna” dig till det du som uppger dig vara predikant?

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pelle (2010-01-20 13:54)
  Jag vill absolut mina medmänniskor gott och vill definitivt inte sparka på de svaga. Om vi t.ex. inte upprätthåller arbetslinjen som S glömde kommer exempelvis ”bromsen” i pensionssystemet från slutet av 90-talet att slå till fler gånger och pensionerna kan minska drastiskt. Att dubblera arbetsgivaravgifterna för de unga, enligt Sahlins recept, kommer att slå hårt mot dem.
  Som Vidar A antyder, och jag menar, – de svaga har Inte råd med de rödgrönas återställare. Då kommer inte Sverige att klara framtiden.

 3. Pelle

  ”Vi arbetar med Den gyllene regeln: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”

  Ovanstående är ett citat från Mariaskolan hemsida och mycket tänkvärt.

  Du säger att de svaga inte har råd med de röd/gröna, jag och idag en majoritet av väljarna i Sverige har insett att de svaga har gjorts svagare under alliansregeringen och de som har det bra har fått det bättre.

  ”Socialbidragen” har ökat markant i samhället under alliansen – barnfattigdommen likaså – det är objektiva fakta.

  Jan – lev som du lär och stötta de svaga rösta röd/grönt!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pelle (2010-01-20 16:14)
  Vi har haft den värsta kris världen haft sedan 30-talet. Barnfattigdommen stiger tyvärr även i S-styrda, stormrika Norge. Du får inte bli som OWES som inte låtsas om fakta.
  Nu säger oberoende bedömare att Sverige kan ha det kanske bästa läget i krisens slutfas. Det blir inte lätt i vårt åldrande land med bottenlåga nyföretagarsiffror ändå. Tuffa utmaningar väntar. Ohlyansen presenterar ingen politik för att möta dessa.
  Jag säger det igen, han som ”tjatade” mig till politiskt arbete är fattigpensionär, f.d. sjukpensionär. Vi tror båda att Alliansen är bättre för honom och Sverige än Ohlyansen.

 5. Jonas E

  ”ovärdiga tal om ”stupstocken””.
  Hur kan du kalla det ovärdigt när det bevisligen existerar en ”stupstock” = utförsäkringar.
  För Alliansen har haft väldigt bråttom att utförsäkra, men det insatser som utlovats i form av rehabilitering lyser med sin frånvaro.
  Så slutsatsen är att det är viktigare att sparka ut de sjuka ur systemet, än att hjälpa dessa tillbaks i arbete.
  Allt för att ha pengar till skattesänkningar till i huvudsak dom rikaste, och öka klyftorna i samhället.
  Som Mona sa: ”det är högerpolitik”.
  Om Sifo,Scb,osov.Har rätt så är det slut på detta Utanförskapande efter valåret.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 00:06)
  LO:s förslag var för några år sedan att man skulle lämna sjukförsäkringen dubbelt så fort. När Alliansen förbättrar och inför detta och lägger till den rehabilitering som många är mycket glada för, så använder Mona m.fl. en avrättningsterm. Det är ovärdigt. Vi har tagit det här flera varv här på bloggen, det får räcka.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 00:06)
  LO:s förslag var för några år sedan att man skulle lämna sjukförsäkringen dubbelt så fort. När Alliansen förbättrar och inför detta och lägger till den rehabilitering som många är mycket glada för, så använder Mona m.fl. en avrättningsterm. Det är ovärdigt. Vi har tagit det här flera varv här på bloggen, det får räcka.

 8. Jonas E

  TCO har granskat vart pengarna i regeringens ”storsatsning på rehabilitering” på 17 miljarder kronor egentligen går till.
  0 kronor går till medicinsk rehabilitering. Utbyggd företagshälsovård och den s.k. rehabiliteringsgarantin, som ska täcka upp för denna brist, finns ännu inte.
  62% går till ersättningar och förvaltningskostnader.
  28% går till lönebidrag, arbetsmarknadsprogram o dyl.
  Endast 22% av de 17 miljarderna är avsatta att användas under det första stora utförsäkringsråret.
  ”stupstocken” finns, men var är rehabiliteingen?
  Så länge han envisas att detta är bra så fortsätter jag.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 09:47)
  Vet inte var man fått de siffrorna från, har inte koll på det. Nu är jag iofs inte expert.
  Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar har iaf minskat med 40% sedan 2006. Socialstyrelsens Jan Larsson förklarar det med införandet av rehabiliteringsgarantin. Hur kan han säga så om den inte finns?
  I mitt nästa blogginlägg får du se hur SVMP själva säger att deras förslag inte kan genomföras direkt efter valet.
  Hörde förresten inte reahbiliteringsgrantin till den tredjedel som du tyckte var en förbättring mot tidigare i Alliansens politik? Eller minns jag fel?

 10. Wotan

  Faktum verkar vara att alliansen har sparkat ut tusentals människor från sjukförsäkringen med hänvisning till vaga löften om satsningar på rehabilitering. Men ingenstans finns konkreta exempel på hur hur rehabiliteringen ska fungera för en utförsäkrad. Den verkar helt enkelt inte vara i bruk än så länge. Kanske något man borde styrt upp innan man utförsäkrade folk?

 11. Jan Nilsson

  Svar till Wotan (2010-01-21 13:36)
  Jag har talar med personer som håller på att omförsäkras och som varit positiva till de kontakter de haft och den hjälp de hittills fått via Försäkringskassan. Blir spännande att följa utvecklingen det närmaste halvåret.

 12. Jonas E

  Siffrorna kommer ifrån TCO som jag skrev, och jag specifierade inte vad jag tyckte var bra med alliansens politik förutom att det skulle införas en kontrollmyndighet för FK.
  Problemet är vad som Alliansen skriver, och vad som blivit genomfört…än så länge framförallt utförsäkringarna eller som vissa kallar ”stupstocken”.
  Självklart minskar sjukskrivningstalen när man utförsäkrar, något annat vore konstigt. Alliansen börjar nu gömma sjuka i A-kassan,aktivitetsstöd,osov. Eller i värsta fall försörjningsstöd, och sen påstår att dom blivit friska enligt statistiken…Bluffiansen regerar.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 16:32)
  Är jag sjuk så att jag inte alls kan jobba ska jag vara sjukskriven. Är det så blir det en ny period efter de 87 dagarna. Sen finns det en del som behöver åtgärder av typen lönebidrag och annat. Att gömma folk i fel försäkring hoppas jag verkligen inte att även Alliansen ska börja med.
  De minskningar vi talar om har knappast med utförsäkringar att göra.

 14. Jonas E

  Den minskningan HAR bland annat med utföräskringar att göra, men också med det faktum att FK nekar dubbelt så många sjukpenning än tidigare. Allt enligt Alliansens nya regler. -inte friskare alltså, bara nekade.
  Det är dags att han läser annat än alliansens egna ”sanningar”.
  Förslag : -Innanför”utanförskapet”av Bo Jangenäs och Levi Svenningsson.
  -Arbetsförmåga i sjukförsäkringen – så beskrivs
  begreppet i lagstiftningen. av Bengt Järvholm med flera.
  -TCO Granskar: SISTA STEGET I REHABKEDJAN
  -Till sist Resurs bloggen där dom har lite gott att säga om Alliansen, men med mycket fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.