Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Före detta murare

I går kväll såg jag en artikel i VF där det stod att det var "lite nytt" på S-listan i Vännäs.

Man är ju nyfiken av naturen och jag tittade igenom namnen. Rätt långt ner bland de kända fann jag en som jag gärna debatterar med när tillfälle bjuds. Han är både intelligent, frispråkig, verbalt snabbfotad och lönnkonservativ. Han har en rävfarm bakom varje öra och är ändå mycket lätt att tycka om.

Bakom namnet på denne fullblodsakademiker, detta förvaltningsproffs av vilken jag en gång var med och köpte en kyrka, stod det: "f.d. murare".

Ett brett leende klöv mitt ansikte i kvällen. Främst för att jag uppskattar humorn.

Jag log även för att jag ser ett anliggande. Att uppvisa erfarenhet av arbetslivet, att man lytt order, frusit, svettats och tagit i och inte alltid haft de stora lönerna. Sådant ger en extra dimension inför förtroendeuppdrag där bred och djup förståelse för människors villkor är ett krav. Sen saknas förstås numera också många arbetare i det gamla arbetarpartiet, vår tids politiska adel. *s*

Jag tänker på en annan hedersman, Anders Borg, och det han sa i Umeå. Att studenterna är framtidens ledare och höginkomsttagare. Det är positivt om de har erfarenhet av "enkla" arbeten när de går ut i uppgifterna de förbereder sig för. Klokt! Säkert medverkar finansministerns många terminer av extraarbete till att göra honom så insiktsfull, lättpratad och skickad att tala med "bönder på bönders vis".

Tillbaka till Vännäs. Nu är det yrken och inte härkomst man sätter ut på listorna. Annars hade Willi även kunnat skriva gruvarbetarson. Det ger också tyngd.

Man ska absolut inte kommentera andras nomineringar, annars hade jag tyckt att han skulle ha stått högre upp. Han är pensionär och de är liksom de unga i allmänhet underrepresenterade.