Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Valfrågor

Uppgifterna om att tio procent av väljarna bestämmer sig först inne i vallokalen låter lite fantastiska.

Inte mindre otroligt låter det att hälften av väljarna sägs bestämma sig sista veckan. Skulle verkligen bara fem av tio vara klara över sitt val innan slutveckan?

Allra mest fantastiskt är ändå att några procent förväntas ge sin röst till partier som egentligen bara bryr sig om en fråga.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

  1. Jonas E

    Ja jag håller med dig där, det låter lite väl konstigt, om så vore fallet borde opionsmätningarna svänga 10% hela tiden också, men dom är förhållandevis stabila på några procent hit eller dit.
    Har svårt att tro, att det skulle vara så pass många osäkra,förutom förstagångsväljare då för det minns man ju själv hur lite man visste då, mot för nu.
    Röstade (M) min första gång, mest för att min Far gjorde det, sen vaknade jag och såg ljuset ;).

  2. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-27 03:18)
    Nu gladde du mig två gånger. Det är inte varje dag vi är överens. Det gladde mig förstås också att du varit så klarsynt i din ungdom. Frågan är nu bara hur lång tid det tar innan du kommer tillbaka. *s*

  3. Jonas E

    Jag kan redan nu säga när jag kommer tillbaks: När grisar kan flyga 🙂
    Under dom drygt 20 år jag varit röstberättigad så har jag röstat en gång på (M)(ungdomligt oförstånd), det säger väl en del om oddsen på att jag gör det igen.
    Finns det ens en av dom som blivit, eller ska bli utförsäkrade som röstar på (M)??.
    Dom lär i varje fall vara lätträknade.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-27 20:29)
    Det finns sådana! Det finns också utförsäkrade som får nya sjukperioder, det trodde du inte heller.
    Härom dagen träffade jag en folkpartistisk politiker som varit socialdemokratisk politiker här i min hemkommun. Det kändes lovande och uppmuntrande. Än har jag inte gett upp dig. *s*

  5. Jonas E

    Ja det finns nog kanske utförsäkrade som röstar på Alliansens, och det finns nog sjuka som fått komma tiilbaks till sjukförsäkringnen, men den stora majoriteten tillhör inget av dom två tyvärr.
    Det enda påtagliga resultatet hitintills är att det flesta fått lägre ersättning som utförsäkrad.
    Och det ska bli intressant att se hur det gått får de första 12.000 som utförsäkrades vid årsskiftet, dom kommer ju ”ut” nästa månad.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-28 15:42)
    Om du menar att det ”enda påtagliga resultatet” av sjukförsäkringsreformen är lägre ersättning har du missat en del saker.
    Arbetsförmedlingen har gjort en god insats. Vi hoppas att det ska gå riktigt bra för dem som är färdiga med de tre månaderna hos AF. Att så många som möjligt får utanförskapet brutet. Eller hur?
    Blir också intressant att se hur många som återgår till Försäkringskassan.

  7. Jonas E

    Hittade ett citat i dag från en som verkligen borde veta:

    ”–Det är jätteviktigt för mig att säga att man kan inte lova någon att man kan komma tillbaka till sjukförsäkringen. Det där språkbruket gör att medborgare kommer att fara illa, utan man kommer att ha rätt att söka ersättning igen, och det är en helt annan sak.”
    Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

    Lite skillnad från det Axén sagt: ”dom som inte klarar av introduktions programmet får komma tillbaks till sjukförsäkringen igen.”

    Ska bli intressant att se vem som vet bäst.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-31 06:44)
    Det blir intressant. Jag träffade i veckan en som står i valet mellan att gå tillbaka till Försäkringskassan eller att fortsätta på AF. Båda möjligheterna finns i det fallet. AF hade upplevts som väldigt positivt, men FK kändes kanske tryggare i rådande läge. Det var intressant att höra den personens beskrivning och jämföra den med mycket av skrämselskrivningarna i media.

  9. Jonas E

    Jag kan förstå att man väljer FK före AF(OM man nu har den möjligheten), det är bättre ersättning än AF:s, och AF kan ju inte trolla fram ett jobb hur som helst, speciellt inte till dom som har en begränsning av sjukdom.
    Det är i praktiken väldigt svårt att hitta ett arbete till en sjuk med begränsad arbetsförmåga, och de har inte Alliansens nya begrepp”prövas mot hela arbetsmarknaden” gjort lättare, utan det har bara blivit lättare att bli utförsäkrad.
    Visst ska alla som kan arbeta också arbeta, men var finns de jobben till sjuka?, det flesta lättare jobben är bortrationaliserade sen länge.

  10. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-31 13:58)
    Du har en alldeles för negativ och generaliserad bild. Det finns många som kan vittna om att systemet fungerat mycket bättre än väntat. Inte för alla förstås, men för många. På dig har det t.ex. låtit som om det inte skulle gå att gå tillbaka till FK. Det går.
    Det finns faktiskt ockdå rätt många verktyg i lådan för dem som inte kan ta ett alldeles vanligt jobb under genomsnittliga förhållanden. Lönebidraget hör till de mer kända.

  11. Jonas E

    Jag har en bild av systemet grundad på fakta, för de som du påstår är positiva till systemet, så finns det minst 10 med negativa upplevelser av systemet.
    Gör en sökning på internet, så får du se hur svårt det är att hitta positiva omdömmen om det nya systemet, speciellt om man utesluter politiska bloggar, och bara söker efter de som skriver om sina egna upplevelser.
    Hur många lönebidrag ger ett permanent jobb i slutändan?.
    Alla arbetsträningar genom AF har då för mig hitintills varit 100% misslyckade.
    Så på vilket sätt gör ett 3 månaders AF program med sänkt ersättning den saken bättre?.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.