Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Döda ledare

Visst är det märkligt.

En president som varit minst sagt på kant mot Ryssland är på väg till en försoningshögtid i Katyn. I skogen där Sovjets säkerhetstjänst massavrättade drygt 4400 polska officerare. Totalt mördade NKVD på Stalins order nästan 22 000 officerare och potentiella ledare efter Sovjets och Hitlertysklands anfall på Polen hösten 1939.

På väg till minneshögtiden flyger nästan halva Polens ledarelit och nästan hela militärledningen ihjäl sig. Två av fyra presidentkandidater. I ett ryskbyggt plan, en modell känd för dålig olycksstatistik. Nu var det väl ett pilotfel, så det sista hör inte hit. Men nog är det märkligt.

Försöker man "översätta" vilka som dött i Polen till svenska förhållanden anar man vilken administrativ katastrof det är. Bortsett från den mänskliga och personliga.

 

SvD SvD2 DN

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Elmar Friesli

  Det som har hänt här är verkligen tragiskt och man kan bara hoppas att det är antingen pilotens fel eller ett maskinfel som förorsakade olyckan. Och detta i sig är en fruktansvärd tragedi.
  Men jag håller med dig Jan att det hela är trots allt verkligen märkligt, om man tittar noggrannare på den polska-ryska bakgrunden och den officiella- och inofficiella relationen mellan de båda länderna den senaste tiden.
  Och att Putin omedelbart tar över hela utredningen gör saken inte bättre.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Elmar Friesli (2010-04-11 14:52)
  Jag har nog ungefär samma tanke som du. Jag menar inte ”märkligt” på det sättet att jag tror på attentat.

  Hade det varit ett ”halvskarpt” läge mellan länderna hade det varit en militär katastrof för Polen. Det är tillräckligt som det är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.