Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kollegium


Det blev en senkvällstur norrut för att undvika busväder och stress på morgonkulan.

Senare idag ska jag möta personalen på skolorna jag ska vara rektor för under vårterminen. Jag kommer inte att åka upp enstaka dagar framöver, men det är inte ofta alla är samlade på en plats. Några har jag träffat tidigare, men de flesta i kollegiet har jag inte mött förr. Onekligen spännande. Om ett halvår vet vi mer om varandra. Positivt och negativt. 😉

Trettondagshelgen är slut, dagen som firas till minne av de visa österländska männens Resa och besök hos den nyfödde Jesus. I den kyrkliga traditionen sägs att de var tre, men i Bibeln anges inte hur stort det kollegiet var.

Själv skulle jag gärna vilja ingå i de visas kollegium. Av intelligens har man det man har, kunskap kan man skaffa sig på olika områden. Vishet kan man inte plugga in, men samtidigt förvärvas den på något sätt.
Den är ett litet mysterium, visheten. Väldigt användbar är den också.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Bo-Gunnar Wikström

    Hur ska man då använda visheten ???
    Ja Moderaternas väg är för tragisk, var ska detta sluta ?
    Hela världen, i stort sett, har slutat att skicka tillbaka människor till Irak men inte Sverige. Hörde Tobias Billström i radion på morgonen, han är helt kallsinnig – det är bara att skicka tillbaka dem dit.
    Vissa människor har inget existensberättigande enligt honom/Moderaterna.
    Man fortsätter på den inslagna vägen med att slå på den som ligger.
    Sverige blir hårdare och hårdare och jag undrar : Hur långt ska detta gå ?
    När ska sjuka och arbetslösa skickas iväg ???
    Och var ska de skickas ???

  2. Jan Nilsson

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-01-08 08:03)
    Det finns mycket som kan tyda på att vi får ett hårdare samhälle. Jag tror du gör det mycket lätt för dig om du vill partipolitisera det. Då skulle jag vilja visa dig mycket som sker mellan människor och i de mest väsensskilda sammanhang.

    Tyvärr kan vi inte hjälpa alla. Vad gäller Irak är det en hyfsad situation i vissa delar av landet. Under både S- och Alliansår tycker jag migrationsmyndigheterna ofta varit blinda för förföljelser mot kristna. När islamister i Mellanöstern nu uppmanas att döda kristna måste Sverige se över sin hantering.

    Horribla överdrifter lämnar jag okommenterade.

  3. Bo-Gunnar Wikström

    Att jag medvetet tog till starka överdrifter, det vet jag, men det är för att belysa åt vilket håll vi är på väg. Regeringen har ett stort ansvar på hur det ska vara i ett land, eller hur ?
    Du tycker också att samhället är hårdare , så vad kan vi göra åt det ?
    Ska vi ha ett samhälle där sjuka ska totalt slås ut på alla sätt, ekonomiskt – socialt mm, eller ska vi ha ett samhälle där man behandlas med respekt även om man har otur att skadas eller bli sjuk ???
    Regeringen säger hela tiden att ”det var inte meningen att det skulle bli så här” , men fortsätter ändå sin stenhårda linje. Varför ?

  4. Jan Nilsson

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-01-08 16:18)
    Man ska behandlas med respekt också när sjukdomen kommer, den gör det om inte döden hinner före.

    Med hård förenkling blir bilden skev. Närmare sanningen kom man i dagens Lördsgsintervju i P1 där en ung socialdemokrat sa att klyftorna växt sedan 80-talet, också under S-regeringar. Det finns mindre begåvade röster som hävdar att allt sånt kom 2006.
    En viss ökning i lönespridning har f.ö. varit nödvändig. Vi har sänt en förfärande andel av satsningar och nyföretagande utomlands.

    Jag tror inte hårdnande klimat, likgiltighet, ”kallnande kärlek” och extrem materialism främst handlar om politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.