Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Exploderande ondska

Den sataniska ondskan har slagit till igen, nu på en flygplats utanför Moskva.

Lider med stora och små ryssar, med drabbade familjer och släkter som inte har ett dyft att göra med ryska statens eventuella övergrepp.

Den gud som behagas av det blinda självmordsbombandets vansinne finns inte.

Etiketter: , , , ,

12 kommentarer

 1. Mockba

  Var har den ”sataniska ondskan” slagit till förr? Förintelsen? 11/9? Inkvisitionen? Apartheid? Hustrumisshandlaren? Ficktjuven? Stalin? kolonialismen? Mobbing på skolgården? Tomas Quick? Häxbränning? IRA? Gustav Wasa? Katolska prästerskapet? Hedersmord?
  Empati ger oss inte rätt till populistisk enfald. Vedervärdiga handlingar ger oss inte rätt att förenkla en komplex värld. I en värld där sådan här frustration kan finnas har vi ett ansvar att försöka förstå (inte nödvändigtvis acceptera)…andra och varandra.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Mockba (2011-01-24 19:34)
  Den har tyvärr slagit till vid så alltför många tillfällen och ställen. Du nämner en del.
  Att reagera och nämna saker vid dess rätta namn kan inte likställas med populistisk enfald, den finns den också. I vissa fall blir vi så oerhört förstående att vedervärdiga handlingar nästan får stå okommenterade. Förståendet landar ibland t.o.m. i försvar.

 3. Bertil Ingerlund

  Självmordsbommare fanns redan på andra världskriget.
  Första gången metoden användes som en medveten taktik var under andra världskriget då japanska kamikazepiloter flög plan med sprängmedel rätt på fiendens krigsfartyg. Över tretusen sådana plan sattes in. Piloterna var medvetna om att de inte skulle överleva. Den ideologi som gav metoden legitimitet var nationalistisk, lojaliteten mot Japan och dess kejsare intill döden.
  11 september-attackerna kan man säga är en viss pararell till kamikazepiloterna.
  Våldet är något som vi fredliga måste lösa
  mot den terrorismen som härjar fritt idag.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Bertil Ingerlund (2011-01-25 00:56)
  Krig är krig och fruktansvärt. Självmordsbombaren dödar och lemlästar icke stridande civila, åsiktsmässiga vänner som fiender huller om buller. Någon har sagt att detta är en god gärning som ger säker frälsning och 72 jungfrur om man är man.
  Tala om missräkning.

 5. JonasE

  Tro inte att jag är för terrorism, det är ena fega stackare, men en berättigad fråga är: var är egentligen skillnaden mellan en terrorist som spränger oskyldiga offer, och en stats vedergällning på oskyldiga offer……typ Ryssar och Tjetjenier……Israel och Palestinierna!!.
  Om de förra gav f-n i de senare så skulle nog de senare ge f-n i terror!!.

 6. Bertil Ingerlund

  Ett expempel: World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon 2001 visar att terrorismen tagit en ny skrämmande, skepnad. Attentaten var storskaliga, samordnade och avancerade. Med religiöst motiv mördades flera tusen människor av en grupp från andra sidan jorden. Men sådan har terrorismen inte alltid varit. Tvärtom. Terrorismens historia är lång och lika europeisk som arabisk, lika politisk som religiös. Ofta har den dessutom varit långt ifrån urskillningslös.
  Ett skrämande är att resurser får dom genom t.ex. stora bank och värdetransport rån etc.Bankfolk, poliser m.f.
  förlorar livet.

 7. Bertil Ingerlund

  En liten självmordsbommare hinner vi aldrig veta vad han har för avsikt med att offra sig.
  Jag själv tror att dom många gånger utför det mot sin egen vilja, men i protest mot något. Det behöver inte vara
  religös bakgrund. Det kan även vara en anpassningsfråga
  när dom kommer hit och vi kanske vänder ryggen till.
  Tillbaka till sitt hemland som kanske utplånats genom krig
  vill dom inte tillbaka till, inget finns kanske kvar av
  far,mor, släktingar. Vi Svenskar själva har ofta haft någon
  att prata med vid svårigheter.
  Fick vi veta det i tid så vi kunde hjälpa dom ur sina våldshandlingar.

 8. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-25 11:11)
  Tror inte alls att du är för terrorism. Visst är det viktigt hur alla parter handlar. Hade vinnarna efter första världskriget inte förödmjukat och straffat tyska folket så hårt kan man undra vilken grogrund Hitler haft att så sina onda frön i.
  Men jag tror inte heller att det är så enkelt som du skriver. Israel brukar t.ex. varna befolkningen i ett område om de ska angripa stridande förband som posterat sig i civila områden. Övergrepp har skett, men skillnaden mot självmordsbombarnas standarddoktrin är stor.

 9. JonasE

  Skillnaden mellan en ”legitim” och terroristiskt aktion, tycks tyvärr vara teknik.
  Om oskyldiga flyg bombas, är den legitim, men om oskyldiga självmordsbombas är det terrorism.
  Nu är jag med beläst i tjetjenernas situation, än palestinernas, men det är ändå stat mot okuperade som gäller, och där tycks så gott som samtliga självmordsbombare, blivit utsatt för ”legitima” aktioner av ryssland innan, och vill nu ha hämd för den hämd som ryssland utkrävt av tjetjenerna, för att tjetjenerna ”konstigt nog” inte ville bli okuperade.
  Så faktum kvarstår: om den förra gav f-n i den senare…..

 10. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-30 11:53)
  Om det vore riktigt så enkelt, vad säger du då om självmordsbombaren i Stockholm? Nu kan du frestas att motivera med Sveriges medverkan i Afghanistan, men gå igenom situationen och åtgärderna där innan du använder just det kortet.

 11. JonasE

  Frågan är vilken motivation självmordsbombaren i Stockholm har/hade utöver Afganistan??…..skulle ett attentat i Sverige varit aktuellt utan Sveriges medverkan i Afganistan??…..jag tror att det är tveksamt!!.

  Afganistan är ju dessutom ett problem skapat av att ”den förre inte gav f-n i den senare”…..

 12. Bertil Ingerlund

  En sak som jag är jag fast vid och det är att oavsett tro eller vetande skall man alltid respektera
  andra människor och dess tro och religion.
  Men en tro eller religion ska aldrig ge någon rätt att
  döda, skada eller lemlesta någon annan.
  Samtidigt som jag är tacksam för lagen om de mänskliga rättigheter vi har, som borde få mer
  fäste här i världen. Orättvisor skapar alltid problem, för många, som de rättstänkade med klubban, kan många
  gånger vara upphovet till en och annan missnöjdhet bland oss människor. Låt oss slippa överklaga för att få våran rätt prövad.Låt saken bli omprövad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.