Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vännäs vs. Grekland


För ett tag sedan skrevs och talades det lite väl snabbt och oinitierat om olika kommuners skuldsättning.

Många kommuner, också vår, behöver förbättra ekonomin i ett långsiktigt perspektiv. Förhållandet mellan tillgångar och skulder är inte bra. Faktiskt sämre än under våra krisår i början på 2000-talet. Den långsiktiga ekonomin borde föräldrar med barn bry sig mer om än vad man vanligtvis gör. Snart har Sverige mycket fler äldre, mindre andel skattebetalare och betydligt högre räntor. Vi måste tänka nu.

När Vännäs nyss av några målades ut som ett sorts Grekland var det ändå inte korrekt. De flesta kommunerna har allmännyttiga bostadsbolag. Skulderna är i regel betydande, men eftersom invånarna äger dessa bolag "utanför kommunen" syns inte skulderna i den kommunala balansräkningen och finns inte med när man anger soliditeten.

I Vännäs ligger Vännäs Bostäders skuld på runt 200 miljoner inne i kommunens siffror. Hade vi som andra haft allmännyttan som ett bolag hade det sett mycket bättre ut.
Man kan diskutera om flertalet kommuner egentligen har mycket sämre soliditet än det ser ut, eller om Vännäs har bättre. Den borde vara ännu bättre, men räknar man på samma vis ligger vi ungefär "mitt i kommunhögen".

Vännäs ligger långt från Grekland.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.